O scrisoare adresată de Richard Wagner unui intelectual francez va fi scoasă la licitaţie în Israel

Publicat:

O scrisoare adresată de Richard Wagner unui intelectual francez, în care faimosul compozitor îşi avertizează interlocutorul cu privire la “influenţa” evreilor asupra mediului cultural, va fi scoasă la licitaţie marţi în Israel, unde reprezentaţiile operelor acestui compozitor german sunt boicotate, notează AFP, potrivit agerpres.

Wagner (1813-1883), ale cărui lucrări impregnate de naţionalism au fost adoptate în secolul XX de către Al Treilea Reich, a fost compozitorul preferat al lui Hitler.


Citește și : Armenia : Premierul Serzh Sarksyan refuză să demisioneze; liderul demonstranţilor, reţinut

Datată 25 aprilie 1869, această scrisoare adresată filosofului, poetului şi criticului Edouard Schuré, vorbeşte despre receptarea pamfletului compozitorului “Iudaismul în muzică”, publicat iniţial în 1850 sub pseudonim.

“Francezul ştie foarte puţine despre evrei”, îi scrie Wagner prietenului său, care locuia în oraşul elveţian Lucerna, afirmând că asimilarea evreilor în societatea franceză îi împiedică pe francezi să vadă “influenţa corozivă a spiritului evreiesc asupra culturii moderne”.

Moştenirea muzicală şi artistică a lui Wagner este impregnată de antisemitism, misoginism şi de idei pre-naziste despre puritatea rasială, deşi compozitorul a murit în 1883, cu mult înainte de apariţia nazismului.

În Israel, deşi nu există nici o lege care să interzică reprezentaţiile operelor lui Wagner, muzicienii preferă să nu le interpreteze.

Citește și : Macron a discutat cu Abbas despre situaţia din Palestina înainte de vizita sa la Washington

Meron Eren, co-fondator şi proprietar al casei de licitaţii Kedem, organizatoarea evenimentului, a declarat pentru AFP că este pentru prima dată când vinde un obiect care a aparţinut lui Wagner.

“Dacă Wagner ar şti că un evreu bărbos din Ierusalim face afaceri cu scrisoarea lui, s-ar răsuci în mormânt”, a glumit el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.