Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de mărturie mincinoasă

Publicat:

Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de mărturie mincinoasă

De asemenea, fostul cancelar conservator este suspectat că a deturnat fonduri publice pentru a comanda sondaje de opinie trucate și pentru a asigura o acoperire laudativă în tabloide, în timpul ascensiunii sale fulminante, scrie LE MONDE, potrivit stiripesurse.ro.

Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de mărturie mincinoasă vineri, 23 februarie, în urma unui proces în care a fost acuzat că a mințit în fața unei comisii parlamentare. “Sebastian Kurz este vinovat”, a declarat judecătorul de la Viena, condamnându-l la opt luni de închisoare, cu suspendare în primă instanță, în urma rechizitoriului procuraturii.


Citeşte şi: Parlamentul de la Budapesta ratifică luni aderarea Suediei la NATO – Stiripesurse.md

Fostul șef al guvernului, în vârstă de 37 de ani, a declarat presei, când a părăsit instanța de judecată, că dorește să facă apel “cu optimism” împotriva unei decizii “surprinzătoare” și “neechitabile”. Pe parcursul celor douăsprezece zile de audiere, acest fost copil minune al politicii, devenit consultant în sectorul privat, și-a proclamat nevinovăția, dând vina pe procurori și adversari pentru problemele sale judiciare. “Au vrut să mă distrugă”, a spus el.

Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de mărturie mincinoasă

Devenit cel mai tânăr lider ales de pe planetă la vârsta de 31 de ani în 2017, înainte de a se retrage zgomotos în toamna lui 2021, a fost acuzat că a mințit în fața unei comisii parlamentare.

Primul cancelar pe băncile justiției în mai bine de treizeci de ani, Sebastian Kurz a infirmat că i-a înșelat “cu bună știință” pe deputați atunci când l-au chestionat în 2020 despre rolul său în numirea unei rude, Thomas Schmid, în funcția de șef al unui foarte puternic holding public.

“Am fost informat, dar nu eu am hotărât”, a spus el, în timp ce acuzarea, dimpotrivă, l-a prezentat ca fiind cel care controla totul în formațiunea sa politică, bazându-se în special pe numeroase SMS-uri analizate extrem de minuţios.

În Austria, amestecul într-un proces de numire nu este o crimă în sine, dar ascunderea adevărului în timp ce este interogat sub jurământ se pedepsește cu trei ani de închisoare. Martorii chemați – aproximativ zece în total, inclusiv foști miniștri – au apărat în mare parte versiunea lui asupra faptelor.

Cu excepția principalului protagonist: Thomas Schmid, fostul prieten care acum cooperează cu sistemul de justiție în speranța unei pedepse reduse. L-a implicat serios  în timpul unei audieri de două zile, evocând “un sistem Kurz”, pentru a spune că îi plăcea să intervină la întâlniri. Pentru a-l discredita, Sebastian Kurz a apelat la doi oameni de afaceri ruși, iar ultima zi a procesului a început cu mărturia celui de-al doilea dintre ei, care a vorbit prin video de la ambasada Austriei la Moscova.

“Un final grotesc”, potrivit cotidianului “Der Standard”: primul lăsase deja audiența perplexă declarând că avocatul inculpatului l-a ajutat să-și scrie declarația.

Sebastian Kurz a fost găsit vinovat de mărturie mincinoasă

Sebastian Kurz “nu iese bine din felul în care s-a comportat în timpul procesului”, consideră analistul politic Thomas Hofer, intervievat de AFP. “S-a comportat ca un politician obsedat de imaginea sa publică, care nu prea știa să se adapteze ritmului tribunalului”.

Pe lângă acest proces, fostul lider este suspectat că a deturnat fonduri publice pentru a comanda sondaje de opinie trucate și a-şi asigura o acoperire laudativă în tabloide, în urma ascensiunii sale fulminante. Ancheta este încă în curs pentru acest aspect de corupție. Atâtea cazuri decurgând din scandalul răsunător cunoscut sub numele de “Ibizagate”. În 2019, o filmare făcută cu o cameră video ascunsă pe insula spaniolă Ibiza în timpul unei vacanțe a unor oficiali austrieci a dezvăluit practici potențial frauduloase în clasa politică.

În aceste condiții, analistul politic Thomas Hofer nu are în vedere o revenire a lui Sebastian Kurz în prim-planul scenei politice în viitorul apropiat. Unii, însă, l-ar fi văzut salvându-şi fostul său partid (ÖVP), care se luptă în sondaje, cu mult în urma extremei drepte, dat ca fiind în frunte la alegerile legislative, programate pentru sfârșitul lunii septembrie. El însuși neagă orice ambiție, preferând să îşi înmulţească colaborările internaționale profitabile în sectorul privat, în special în cercurile apropiate lui Donald Trump.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sandra Huller va juca într-un film alături de Ryan Gosling

Sandra Huller va juca într-un film alături de Ryan Gosling Apreciata actriţă germană Sandra Huller va juca într-un film alături de un star de la...

Casa de modă Calvin Klein revine pe podiumurile de defilare

Casa de modă Calvin Klein revine pe podiumurile de defilare Casa de modă Calvin Klein şi-a anunţat joi "revenirea în viitorul apropiat pe podiumurile de...

Regele Charles va participa la ceremonia tradiţională Trooping the Colour

Regele Charles va participa la ceremonia tradiţională Trooping the Colour Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va participa la ceremonia tradiţională Trooping the Colour,...

Poliţia a monitorizat decibelii de la concertul lui Taylor Swift în Madrid după ce localnicii s-au plâns de zgomot

Poliţia a monitorizat decibelii de la concertul lui Taylor Swift în Madrid după ce localnicii s-au plâns de zgomot Poliţia a măsurat nivelul decibelilor înregistraţi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.