Șefa diplomației române reafirmă angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei

Publicat:

Șefa diplomației române reafirmă angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei

Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, a participat la Conferința privind reconstrucția Ucrainei, care a avut loc la Berlin. Evenimentul a fost co-organizat de Germania și Ucraina, cu scopul menținerii sprijinului internațional pentru recuperarea economică, reconstrucția, reforma și modernizarea Ucrainei, inclusiv din perspectiva susținerii procesului de integrare europeană a acesteia. Din delegația României a mai făcut parte și consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator național pentru reconstrucția Ucrainei, Nicolae Comănescu.

Dezbaterile acestei ediții s-au concentrat pe necesitatea mobilizării mediului privat, a menținerii coeziunii sociale, precum și a construirii unor comunități reziliente și sustenabile, pentru conectarea proiectelor de reconstrucție a Ucrainei cu obiectivele de creștere economică durabilă și cu procesul de integrare europeană al acesteia, potrivit  lyberti.com.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

În cadrul sesiunii tematice dedicată pregătirii Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană, ministrul Luminița Odobescu a salutat eforturile de reformă ale autorităților ucrainene, derulate în condiții extrem de dificile, pe fondul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

A evidențiat susținerea României, la toate nivelurile și în toate formatele europene, pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, ca semnal clar de angajament pe termen lung față de societățile celor două state. A subliniat importanța sustenabilității implementării reformelor pentru a transpune normele și standardele europene, reiterând disponibilitatea României de a oferi expertiză pe baza propriei experiențe de aderare.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul României de a se implica activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, subliniind necesitatea menținerii solidarității internaționale prin acțiuni concrete de sprijin pentru Ucraina.

A reamintit în context implicarea dinamică a României și a cetățenilor români în sprijinul Ucrainei, încă din prima zi a războiului de agresiune al Federației Ruse. Oficialul român a punctat principalele repere ale cooperării bilaterale cu Ucraina în ceea ce privește creșterea conectivității transfrontaliere.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea unei perspective regionale a reconstrucției Ucrainei, prin dezvoltarea de proiecte care să includă Republica Moldova. În acest sens, a evidențiat importanța strategică a interconectivității Ucrainei cu statele europene învecinate, pentru integrarea în piața unică europeană.

În marja Conferinței de la Berlin a avut loc un Forum de afaceri dedicat reconstrucției Ucrainei, la care au participat inclusiv companii din România interesate să se implice în acest proces complex, în speță a infrastructurilor energetice și de transport, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al României.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.