Șeful diplomației britanice le cere tuturor ţărilor NATO să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare

Publicat:

Șeful diplomației britanice le cere tuturor ţărilor NATO să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare

Toate statele membre ale NATO trebuie să-şi respecte angajamentul de a aloca pentru apărare cel puţin 2% din produsul intern brut (PIB) întrucât aceasta este ”cea mai bună cale de a se pregăti pentru alegerile americane din toamnă”, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul de externe britanic David Cameron, înaintea reuniunii cu omologii săi din celelalte ţări ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA.

Miliardarul american Donald Trump, care foarte probabil va fi candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, este un critic vocal la adresa ţărilor membre ale organizaţiei care nu îndeplinesc ţinta de 2% din PIB pentru apărare, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

”Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că această alianţă continuă să crească şi să se consolideze este ca noi toţi să cheltuim pentru apărare peste 2% din PIB-ul nostru. Mult mai multe ţări fac acum asta, dar trebuie ca toate statele membre să facă acest lucru”, a spus Cameron la sosirea la sediul NATO.

”Sincer vorbind, acesta este cel mai bun lucru de făcut pentru a fi siguri că summitul NATO de la Washington, din această vară, va fi un succes şi de asemenea este cea mai bună modalitate de a ne pregăti pentru alegerile americane din toamnă, indiferent de rezultatul lor”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

În prezent, Regatul Unit alocă pentru apărare 2,2% din PIB, dar lordul cancelar Jeremy Hunt a promis că proporţia va spori la 2,5% ”de îndată ce condiţiile economice vor permite”.

În 2024 se împlinesc 10 ani de la summitul NATO din Ţara Galilor, unde statele aliate s-au angajat ca până în anul curent să atingă ţinta de 2% din PIB pentru domeniul apărării.

NATO marchează în această săptămână 75 de ani de la fondarea sa.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Summitul de la Washington urmează să înceapă pe 9 iulie, cu o săptămână înaintea Convenţiei Naţionale a Partidului Republican, când este de aşteptat ca Donald Trump să fie desemnat oficial candidat la preşedinţia Statelor Unite.

”La 75 de ani de la crearea sa, celebrăm o NATO mai puternică şi mai importantă ca oricând, în special după aderarea Suediei luna trecută. Cu Ucraina mai aproape de NATO ca oricând, trebuie să furnizăm sprijinul esenţial de care Ucraina are nevoie pentru a câştiga războiul. Aliaţii trebuie să se mişte mai rapid şi să cheltuiască mai mult pentru apărare în faţa agresiunii continue ruseşti şi a unei lumi mai periculoase”, afirmase David Cameron miercuri dimineaţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lucrări de reparație la Teatrul Verde din Parcul „Valea Morilor”

Lucrări de reparație la Teatrul Verde din Parcul „Valea Morilor” Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer...

Nu te relaxa, Europa – dreapta radicală americană nu e încă terminată

Nu te relaxa, Europa - dreapta radicală americană nu e încă terminată Americanii ultraconservatori au viziuni despre bătrânul continent care i-ar consterna pe cei mai...

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene

Grecia și Spania sunt presate să-i trimită Ucrainei arme antiaeriene Kievul a solicitat iar sisteme Patriot și S-300 la o reuniune a miniștrilor apărării și...

Curtea Constituțională validează mandatul de deputat al lui Grigore Grădinaru

Curtea Constituțională validează mandatul de deputat al lui Grigore Grădinaru Curtea Constituțională a validat marți, 23 aprilie, mandatul de deputat al candidatului supleant al Partidului Acțiune și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.