Şeful diplomaţiei europene afirmă din nou că Israelul a ‘facilitat dezvoltarea Hamas’

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene afirmă din nou că Israelul a ‘facilitat dezvoltarea Hamas

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a afirmat luni din nou că Israelul a ‘favorizat dezvoltarea’ mişcării islamiste palestiniene Hamas, ai cărei militanţi au lansat la 7 octombrie 2023 un atac fără precedent în sudul Israelului ce a declanşat conflictul actual din Fâşia Gaza, transmite AFP.

Întrebat cu ocazia unui forum la Madrid despre declaraţiile sale controversate din luna ianuarie, atunci când a spus că Israelul a ‘creat’ şi ‘finanţat’ Hamas, Borrell şi-a menţinut poziţia, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

‘Că Israelul a jucat pe cartea divizării palestinienilor creând o forţă care să se opună Fatah este o realitate incontestabilă’, a spus socialistul spaniol.

‘Nu spun că l-a finanţat trimiţându-i un cec, dar că a facilitat dezvoltarea Hamas’, a adăugat Borrell.

El a afirmat că se referă la ‘o frază cunoscută a dlui Netanyahu (prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu – n.red.) pronunţată în public în faţa grupului său parlamentar, în care spunea că toţi cei care se opun soluţiei cu două state trebuie (…) să faciliteze (…) finanţarea Hamas’.

Hamas a fost creat în decembrie 1987 de un grup de militanţi islamişti ce se revendicau de la Frăţia Musulmană. Hamas – acronim în limba arabă al ‘Mişcării de rezistenţă islamică’ – a fost fondat în special pentru a rivaliza cu Fatah, mişcare în principal laică, condusă pe atunci de Yasser Arafat.

În iunie 2007, după câştigarea alegerilor şi în urma unui cvasi-război civil împotriva Fatah, Hamas a preluat controlul în Fâşia Gaza. Mişcarea, care îndeamnă la lupta armată împotriva Israelului, este calificată drept teroristă de acesta, de SUA şi de Uniunea Europeană.

În ultimii ani, enclava palestiniană, aflată sub blocadă israeliană, a primit ajutoare de mai multe milioane de dolari de la Qatar, ceea ce a provocat critici împotriva lui Netanyahu, acuzat că ar fi favorizat finanţarea mişcării.

Luni, Borrell şi-a revendicat ‘dreptul’ de a critica guvernul Netanyahu ‘fără a fi acuzat pentru aceasta de a fi antisemit’.

Citește și : Geoană, despre anexarea Transnistriei la Rusia: ce s-ar putea întâmpla pe 28 februarie în regiune

 

‘Aceasta nu mă împiedică să consider că riposta militară israeliană în Gaza este disproporţionată’, pentru că provoacă ‘un număr excesiv de victime civile’, a adăugat el.

Borrell a mai afirmat că ‘toată lumea (părea) să fie de acord’ cu soluţia cu două state, aşadar cu crearea unui stat palestinian alături de Israel, ‘cu excepţia guvernului lui Netanyahu, care împiedică această soluţie de 30 de ani’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful IP Botanica, avansat în grad, după ce a refuzat și a denunțat mită de 20 de mii de dolari

Șeful IP Botanica, avansat în grad, după ce a refuzat și a denunțat mită de 20 de mii de dolari Șeful Inspectoratului de Poliție Botanica...

Evenimentele Zilei de 1 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 1 iunie în Istorie 1 iunie este a 152-a zi a calendarului gregorian și ziua a 153-a în anii bisecți.   Luna iunie Coacerea cireşelor...

Horoscop 1 iunie 2024

Horoscop 1 iunie 2024 Nativii din zodia Capricorn strălucesc și sunt în centrul atenției, în timp ce Racii au parte de emoții intense, potrivit stiripesurse. Horoscop...

O stație de taxi cu mașini fără șofer se va deschide la Beijing

O stație de taxi cu mașini fără șofer se va deschide la Beijing O stație de taxi cu mașini fără șofer se va deschide într-o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.