Șeful GUR: Ofensiva rusă a încetinit și va începe să intre în declin într-o lună și jumătate sau peste două luni

Publicat:

Șeful GUR: Ofensiva rusă a încetinit și va începe să intre în declin într-o lună și jumătate sau peste două luni

Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, preconizează că declinul acțiunilor ofensive ale trupelor ruse, care are loc deja, se va încheia într-o lună și jumătate sau peste două luni, relatează Ukrainskaia Pravda, conform Rador Radio România.

Budanov a făcut declaraţii în acest sens răspunzând unor întrebări adresate de absolvenți ai Școlii de Economie din Kiev. “Într-o lună și jumătate, în două luni, presiunea principală (a armatei ruse) ar trebui să se încheie, deoarece ofensiva oricum a fost tergiversată” – a afirmat şeful GUR, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Potrivit acestuia, practica războiului de 10 ani arată că “niciuna dintre părți nu își poate extinde potențialul ofensiv mai mult de două luni”.

Kirilo Budanov a mai remarcat că operațiunile ofensive ale agresorului se apropie de trei luni, așa că, în continuare, va avea loc un oarecare declin. “Dar știm că, după un declin și o ușoară acalmie, vor exista noi încercări ale inamicului de a ataca și ne pregătim pentru asta” – a avertizat Budanov.

Acesta crede că situația viitoare va depinde şi de partea ucraineană. “Fie doar vom sta și vom aștepta – vor trece patru sau cinci luni și totul se va repeta – fie vom acționa proactiv” – a explicat şeful GUR.

Rusia ameninţă Ucraina că termenii păcii se vor înrăutăţi dacă nu acceptă negocierile

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a transmis marţi Ucrainei că termenii păcii acceptaţi de Rusia vor fi mai grei pentru Kiev cu cât vor întârzia mai mult negocierile de pace, relatează Reuters

“Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se restrânge”, a spus Şoigu într-o declaraţie transmisă de televiziunea publică rusă, adăugând că Ucraina nu a răspuns şi că aceasta va continua să piardă şi mai mult teritoriu dacă întârzie reluarea discuţiilor cu Rusia.

În acest timp, trupele ruse continuă să înainteze în estul Ucrainei, dar fără a reuşi vreun progres major, în urma invaziei lansate în februarie 2022 controlând în prezent circa 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea anexată în 2014.

Potrivit lui Şoigu, de când preşedintele rus Vladimir Putin a propus Kievului termeni de pace pe 14 iunie, Ucraina a pierdut 420 de kilometri pătraţi şi mult sânge. “Iluziile regimului de la Kiev că europenii vor aranja un alt frumos summit de pace (…) la care toate problemele lor interne se vor rezolva de la sine costă scump poporul ucrainean”, a mai spus fostul ministru rus al apărării, care a dat şi o estimare a pierderilor din rândul trupelor ucrainene, ce nu poate fi însă confirmată de vreo altă sursă, şi de altfel niciuna dintre tabere nu publică date despre pierderile proprii în acest război.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în luna iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar “formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a reafirmat luna trecută că Ucraina este pregătită să reia negocierile de pace cu condiţia respectării depline a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania

Viziunea Schengen despre o Europă fără frontiere e pusă la încercare în Germania Partidele de opoziție din Germania și membri ai coaliției guvernamentale cer mai multe...

VIDEO – După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi

VIDEO - După săritura cu prăjina ratată, Anthony Ammirati a primit o ofertă de la un site cu conţinut pentru adulţi După ce încercarea sa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.