X

Șeful Moldovagaz: Gazul de 10 lei promis de Șor, o manipulare și dezinformare

Șeful Moldovagaz: Gazul de 10 lei promis de Șor este o manipulare și dezinformare

Prețul de 10 lei la gaze promis de Ilan Șor pentru locuitorii din Găgăuzia este o manipulare și dezinformare. Cu o asemenea declarație a venit șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în studioul Vocea Basarabiei.

Acesta a declarat că prețul promis nu este real, iar prețurile pentru a aduce gaz în țară sunt foarte mari, potrivit Știri.md.

Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

„O precizare pentru toți: președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz nu are naționalitate. Vadim Ceban, ca persoană fizică, are naționalitate și nu trebuie amestecate lucrurile.

Subiectul pieței gazelor naturale în ultimul timp s-a politizat enorm, unii consideră că stăm de dimineață până seara la Moldovagaz gaz și ne gândim cum să împiedicăm și să blocăm accesul consumatorilor la alți furnizori alternativi. Există reguli, nu putem bloca nici fizic, nici tehnic.

Șeful Moldovagaz: Gazul de 10 lei promis de Șor este o manipulare și dezinformare

Am vorbit despre pachetul III, am vorbit despre Vestmoldtransgaz, care nu este dependent de Moldovagaz, nu este în subordinea noastră, operator de sistem care este subordonat Regulatorului, codurilor de rețea și cerințelor pieței.

Dacă sunt gaze naturale și este contractat serviciul de transport, mă refer la toți furnizorii și am să menționez care lucrează la hotar: ați plătit, ați adus până la hotar, ați plătit serviciul de transport, ați plătit tariful de distribuție până în zona de deservire, Găgăuz-Gaz, Taraclia-Gaz, Orhei-Gaz ați adus gaz până la contorul consumatorului – poftim, lucrați! Ăsta este principiul.

Nu am văzut careva fluxuri de gaze și dacă sunt intenții, ai comandat 10.000 m³ și arată că au intrat în Republica Moldova. Înainte de a furniza, furnizorii fac anumite teste, testează sistemul și au semnat contract de transport cu Vestmoldotransgaz, ei au acces în rețea de transport și în magistrală.

Astăzi nu există nici o cerere la Moldovagaz și Găgăuz-Gaz pentru schimbarea furnizorului.

Șeful Moldovagaz: Gazul de 10 lei promis de Șor este o manipulare și dezinformare

Când văd aceste declarații, mă întreb ce am blocat noi. În Chișinău, la un loc de consum, pentru compania care este vizată, s-a oferit contract de distribuție la un consumator din Chișinău.

Următoarea fază este cererea de schimbare a furnizorului, oamenii pleacă de la Moldova-Gaz și se duc la această companie. Nu ne ocupăm cu așa ceva, pentru că nu avem nici influență la transport, nici nu pot da indicații la distribuție, președintele Consiliului de Administrație nu trebuie și restul nu trebuie să urmărească restul.

Există piața, lucrați! Zilnic primim cereri de schimbare a furnizorului și acestea lucrează. Cei care au gaz, cei care au contracte cei care pot furniza și cunosc această piață fac acest lucru. Sunt foarte multe speculații pe această temă, m-am săturat deja să explic. Noi așteptăm cereri, să vină, să depună”, a explicat Ceban.

Acesta a punctat că promisiunile sunt niște falsuri și povești care nu pot fi realizate.

„Eu am vorbit despre manipulare. Poate fi discount sau reducere de preț, iată vă fac un calcul: astăzi un consumator din Găgăuzia cumpără la prețul de piață de până la 400 – 500 de dolari pentru 1000 m³ și vrea să consume la Comrat sau la Vulcănești, astăzi poate achita gazele naturale la contor la 16,7 lei cu TVA.

Șeful Moldovagaz: Gazul de 10 lei promis de Șor este o manipulare și dezinformare

Diferența între prețul de la Moldovagaz este de 2 lei. Iată acesta este răspunsul, acesta este prețul de piață în care cred. Nu cred cum un tarif de distribuție de 5,5 lei în Găgăuzia este mai mare decât costul gazelor. Încerc să explic că trebuie să analizați, să examinați, întrebați-ne, documentați-vă din alte surse, dar nu vă lăsați pradă acestor manipulări.

Credeți că eu nu am întrebări referitor la prețuri și tarife? Am în fiecare zi. Eu mă deplasez lunar acasă, în Cișmichioi și am întrebări. Eu nu vorbesc doar cu rudele din Găgăuzia, dar am cunoscuți din diferite regiuni și am aceleași întrebări, de ce tarifele sunt mai mari.

Credeți că acest lucru nu ne afectează? La noi consumul se reduce din cauză că tariful e mai mare. Dar deja am intrat într-o situație mai stabilă decât a fost. Nu doar noi am nimerit în această situație, așa e destinul nostru, nu avem resurse energetice, nu producem petrol sau gaze, dar trebuie să ne ajustăm, trebuie să investim în alte domenii. Ceea ce face Guvernul în opinia mea, e în regulă și e foarte bine”, spune șeful Moldovagaz.

Șeful Moldovagaz: Gazul de 10 lei promis de Șor este o manipulare și dezinformare

„Problema este foarte dureroasă pentru consumatori pentru că atunci când tariful este mare, nu sunt surse, nu sunt venituri, dar există compensații, astăzi statul oferă compensații. Aproape 90% din consumatori sunt vulnerabili, sunt înregistrați.

De ce trebuie să riști cu diferența de 1 leu și ceva în schimbul unei cantități care nu este garantată, să riști cu un furnizor care este garantat? Noi suntem în vizorul ANRE, a Guvernului, a Ministerului, suntem o companie cu sediu”, a mai spus Ceban.

Tags: dezinformareGăgăuz-GazIlan ŞorMoldovaMoldovagazOrhei-GazTaraclia-GazVadim Ceban
Categorii: EconomiePoliticăȘtirile zilei