X

Şeful OMS: Va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia ‘catastrofală’ sanitară din Gaza

Şeful OMS: Va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia ‘catastrofală’ sanitară din Gaza

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia “catastrofală” sanitară din Gaza, deşi consiliul de administraţie a adoptat prin consensus o moţiune de urgenţă a OMS pentru a asigura mai mult acces medical, relatează Reuters.

Oficiali palestinieni au descris, de asemenea, situaţia dezastruoasă a sistemului de sănătate din Gaza, unde agresiunea Israelului a lăsat cea mai mare parte a populaţiei fără adăpost, cu puţină electricitate, hrană sau apă curată şi cu un sistem medical care se confruntă cu colapsul.

Citeşte şi: Platforma DA e indignată de jocurile politice ale PAS-ului

Campania de urgenţă, propusă de Afganistan, Qatar, Yemen şi Maroc, vizează trecerea în Gaza a personalului medical şi a materialelor medicale şi cere ca OMS să documenteze violenţele împotriva personalului medical şi a pacienţilor şi să asigure finanţarea pentru reconstrucţia spitalelor.

“Trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră: aceste misiuni sunt aproape imposibile în circumstanţele actuale”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros a declarat în faţa celor 34 de membri ai consiliului de administraţie de la Geneva că nevoile medicale din Gaza au crescut vertiginos, iar riscul de îmbolnăvire a crescut, însă sistemul de sănătate a fost redus la o treime din capacitatea sa de dinaintea conflictului.

Mustafa Barghouti, un politician palestinian care conduce Uniunea comitetelor palestiniene de ajutor medical, cu 25 de echipe care lucrează în Gaza, a declarat: “Jumătate din Gaza moare acum de foame”.

El a precizat că 350.000 de persoane suferă de infecţii, dintre care 115.000 de infecţii respiratorii grave, şi nu au haine călduroase, pături şi protecţie împotriva ploii.

El a mai spus că mulţi suferă de afecţiuni stomacale din cauza lipsei de apă curată şi a lipsei de combustibil pentru a o fierbe, existând riscul apariţiei unor epidemii de dizenterie, tifos şi holeră.

Şeful OMS: Va fi aproape imposibil să se îmbunătăţească situaţia ‘catastrofală’ sanitară din Gaza

“În plus, avem 46.000 de răniţi care nu pot fi trataţi corespunzător, deoarece majoritatea spitalelor nu funcţionează”, a adăugat el.

BOMBARDAMENTE

Spitalele din Gaza au fost bombardate, iar unele au fost asediate sau au fost percheziţionate ca parte a ripostei Israelului după atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie. Cele care au rămas deschise sunt suprasolicitate de numărul de morţi şi răniţi care sosesc şi, uneori, procedurile sunt efectuate fără anestezie.

O bază de date a OMS arată că au avut loc 449 de atacuri asupra unităţilor sanitare din teritoriile palestiniene începând cu 7 octombrie, fără a atribui vina.

Citeşte şi: Dorin Recean spulberă speranţele fermierilor: ‘Guvernul nu trebuie să subvenționeze producerea de cereale’

Tedros a declarat că va fi dificil să se îndeplinească solicitările consiliului, având în vedere situaţia de securitate de pe teren şi a spus că regretă profund faptul că membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nu au putut conveni asupra unei încetări a focului, în urma veto-ului american.

“Reaprovizionarea unităţilor sanitare a devenit extrem de dificilă şi este profund compromisă de situaţia de securitate de pe teren şi de aprovizionarea inadecvată din afara Gaza”, a spus el.

Tags: AfganistanGazaMarocOMSqatarYemen
Categorii: ExterneȘtirile zilei