Șeful ONU: Orientul Mijlociu se află la marginea ‘prăpastiei’ unui ‘conflict regional generalizat’

Publicat:

Șeful ONU: Orientul Mijlociu se află la marginea ‘prăpastiei’ unui ‘conflict regional generalizat’

Orientul Mijlociu se află la marginea “prăpastiei” unui “conflict regional generalizat”, a avertizat joi secretarul general al ONU în faţa Consiliului de Securitate, denunţând totodată “infernul umanitar” creat de operaţiunile israeliene în Gaza, a consemnat AFP.

“Orientul Mijlociu este în pragul prăpastiei. În ultimele zile s-a văzut o escaladare periculoasă, prin cuvinte şi acţiuni”, a declarat Antonio Guterres, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

“O eroare de calcul, o comunicare greşită, o greşeală ar putea duce la ceea ce este de neconceput, un conflict regional generalizat, care ar fi devastator pentru toţi cei în cauză şi pentru restul lumii”, a subliniat responsabilul ONU, condamnând în special atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului din weekendul trecut.

“Acest moment de pericol maxim trebuie să fie un moment de maximă reţinere”, a pledat el. “Este timpul să punem capăt ciclului sângeros al represaliilor”.

“Avem împreună responsabilitatea de a confrunta aceste riscuri şi de a îndepărta regiunea de prăpastie”, a insistat Guterres. “Începând cu Gaza”.

Acesta a denunţat în cei mai fermi termeni operaţiunea israeliană din teritoriul palestinian, reiterându-şi apelul la o încetare imediată a focului, acces nestingherit pentru ajutorul umanitar şi eliberarea tuturor ostaticilor.

“În Gaza, şase luni şi jumătate de operaţiuni militare israeliene au creat un iad umanitar”, a deplâns el, notând că două milioane de palestinieni îndură “moarte, distrugere, refuzul ajutorului umanitar vital” şi foamete.

“Numărul victimelor este copleşitor şi fără precedent, ca ritm şi amploare, de când am devenit secretar general” (în 2017), a subliniat Antonio Guterres. “Şi toate acestea se întâmplă în contextul limitelor semnificative impuse de autorităţile israeliene asupra furnizării de ajutoare oamenilor din Gaza, care se confruntă cu foamea generalizată”.

Războiul a fost declanşat de atacul efectuat la 7 octombrie asupra Israelului de către comandouri Hamas infiltrate din Gaza, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP stabilit pe baza datelor oficialilor israelieni. Operaţiunile israeliene de represalii în Fâşia Gaza au provocat 33.970 de morţi, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Secretarul general al ONU şi-a rostit discursul în cadrul unei şedinţe la nivel înalt a Consiliului de Securitate privind situaţia din Gaza, în prezenţa mai multor miniştri de externe din regiune, printre care Iordania şi Iran.

Un vot al Consiliului era planificat mai târziu joi cu privire la cererea de aderare cu drepturi depline a palestinienilor la ONU, a confirmat preşedinţia malteză a Consiliului – demers care pare sortit eşecului din cauza opoziţiei Statelor Unite, menţionează AFP.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Antonio Guterres şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de “situaţia explozivă din Cisiordania ocupată”, cerând o “dezescaladare”, în contextul în care “peste 450 de palestinieni, inclusiv 112 copii” au fost ucişi în acest teritoriu începând din 7 octombrie, “majoritatea de către forţele israeliene în timpul operaţiunilor lor şi în timpul schimburilor dintre forţele israeliene şi palestinieni înarmaţi”.

“Alţii au fost ucişi de colonişti israelieni înarmaţi, uneori în prezenţa forţelor de securitate israeliene care nu au făcut nimic pentru a preveni decesele”, a spus secretarul general al ONU, cerând “Israelului să ia măsuri imediate pentru a pune capăt violenţelor fără precedent din partea coloniştilor”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sanchez, acuzat de Israel că ”incită la genocidul evreiesc”, lăudat pentru curaj de Autoritatea Palestiniană

Sanchez, acuzat de Israel că ''incită la genocidul evreiesc'', lăudat pentru curaj de Autoritatea Palestiniană Ministrul de externe israelian Israel Katz l-a acuzat marţi pe...

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei

Încă o parohie a trecut la Mitropolia Basarabiei Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a trecut la Mitropolia Basarabiei, scrie Radio...

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, ce include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16

Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16 Ucraina şi Belgia au semnat marţi...

PDCM a semnat Pactul pentru Europa la inițiativa colegilor din Platforma DA

PDCM a semnat Pactul pentru Europa la inițiativa colegilor din Platforma DA Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a semnat Pactul pentru Europa, anunță liderul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.