Serviciile de informaţii ale Finlandei consideră Rusia principala ameninţare pentru securitatea ţării

Publicat:

Serviciile de informaţii ale Finlandei consideră Rusia principala ameninţare pentru securitatea ţării

Activităţile serviciilor ruse de informaţii reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii Finlandei, au declarat marţi serviciile finlandeze de informaţii (SUPO) în raportul lor anual, relatează AFP.

Rusia, care are o graniţă de 1.340 de kilometri cu Finlanda, tratează ţara vecină ca pe un “stat neprieten şi ca pe o ţintă pentru activităţi de spionaj şi de influenţă rău intenţionată”, potrivit SUPO, scrie stiripesurse.ro.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

“În timp ce munca de contrainformaţii, expulzarea ofiţerilor de informaţii şi o politică strictă de vize au permis Finlandei să slăbească condiţiile pentru operaţiuni cu ajutorul spionilor ruşi anul trecut, activităţile serviciilor de informaţii ruse rămân o ameninţare”, a precizat agenţia finlandeză într-un comunicat.

Infrastructura critică şi activităţile cibernetice sunt cel mai probabil vizate de operaţiunile ruseşti.

Un semn al sensibilităţii acestor infrastructuri, un gazoduct submarin care leagă Finlanda de Estonia a fost avariat în octombrie anul trecut din cauza unei ancore de pe o navă chineză, potrivit poliţiei finlandeze.

În plus, Rusia va continua să recurgă la “instrumentalizarea imigraţiei” pentru a-şi arăta “nemulţumirea faţă de aderarea Finlandei la NATO”, potrivit SUPO.

Finlanda şi-a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia în noiembrie anul trecut pentru a opri un aflux de solicitanţi de azil pe care autorităţile finlandeze îl consideră un “atac hibrid” orchestrat de ţara vecină.

“Este o ameninţare pe termen lung, o modalitate facilă pentru Rusia de a ţine Finlanda în gard㔑, a declarat Teemu Turanen, şeful interimar al SUPO.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

Frontiera între cele două ţări va rămâne închisă cel puţin până pe 14 aprilie.

Guvernul finlandez pregăteşte, de asemenea, un proiect de lege care să îi permită “să restrângă primirea cererilor de protecţie internaţională” în zone limitate.

În timp ce mai multe ţări europene au avertizat cu privire la o ameninţare teroristă crescută anul trecut, agenţia finlandeză a spus că îşi menţine nivelul de ameninţare teroristă la doi, pe o scară de patru, şi se aşteaptă să rămână la acest nivel pe tot parcursul anului 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline

Şerveţelul cu promisiunea de contract a lui Messi, vândut la licitaţie cu 762.400 de lire sterline Şerveţelul pe care FC Barcelona s-a angajat să îl...

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025 Take Two a anunţat că va lansa un nou joc din seria...

VIDEO – Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie

VIDEO - Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie Arabia Saudită a arătat lumii o...

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.