Serviciile secrete suedeze trag semnalul le alarmă: Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii țării

Publicat:

Serviciile secrete suedeze trag semnalul le alarmă: Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii țării

Rusia reprezintă principala ameninţare externă la adresa securităţii Suediei, iar inamicii străini ar putea încerca să exploateze riscul ridicat de violenţă extremistă din partea islamiştilor şi a extremei drepte, a declarat miercuri serviciul de securitate suedez, citat de Reuters, notează Agerpres.

“Trebuie să învăţăm cu toţii să trăim cu această situaţie gravă de securitate”, a declarat Charlotte von Essen, şefa serviciului de securitate, într-o conferinţă de presă, făcând public un raport anual privind ameninţările cu care se confruntă ţara care a renunţat la secole de neutralitate şi a cerut să adere la NATO de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit stiripesurse.ro.


“Înainte de toate Rusia, dar şi China şi Iranul continuă să constituie cea mai mare ameninţare la adresa Suediei şi lucrează şi, într-o anumită măsură colaborează (cu cele două), pentru a schimba actualul sistem de securitate”, a spus ea.

În august trecut, agenţia a ridicat nivelul evaluat de alertă teroristă de la 3 la 4, pe o scară de la 1 la 5, după mai multe incidente în care indivizi în Suedia şi în ţări vecine au dat foc la Coran, scandalizând credincioşii musulmani şi generând ameninţări jihadiste.

Într-o declaraţie care însoţeşte raportul, serviciul de securitate afirmă că ameninţările venite atât din partea extremei drepte, cât şi a grupărilor islamiste ar putea fi instigate sau exploatate de inamicii Suediei din afară.

“Puterile străine ar putea utiliza extremişti violenţi şi alte tipuri de organizaţii şi indivizi în calitate de ‘proxy’ pentru activităţi care să ameninţe securitatea”, se afirmă în această declaraţie.

Şeful de operaţiuni al Serviciului de securitate, Fredrik Hallstrom, a declarat la conferinţa de presă că, pe măsură ce un număr tot mai mare de spioni ruşi au fost expulzaţi din Occident, Moscova îşi schimbă tacticile şi “foloseşte metode mai oportuniste”.

Citește și : Air Moldova nu mai este operator aerian. AAC a revocat certificatul

Candidatura Suediei la NATO nu a fost încă aprobată de Ungaria, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, al cărui parlament ar putea-o vota săptămâna viitoare. Finlanda, vecinul său din nord-est, care are o graniţă foarte lungă cu Rusia, a aderat anul trecut la blocul nord-atlantic.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Igor Grosu este prezent la Conferința Președinților Parlamentelor din UE

Igor Grosu este prezent la Conferința Președinților Parlamentelor din UE Președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, care se desfășoară...

POTOP în China: 11 oameni sunt daţi dispăruţi

POTOP în China: 11 oameni sunt daţi dispăruţi Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii...

Israelul promite, la începutul Paştelui evreiesc, noi lovituri dure împotriva Hamas

Israelul promite, la începutul Paştelui evreiesc, noi lovituri dure împotriva Hamas Israelul, care sărbătoreşte luni începutul Paştelui evreiesc, se pregăteşte să intensifice presiunea militară în...

Israelul atenţionează asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran

Israelul atenţionează asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a atenţionat asupra dezvoltării de arme nucleare de către Iran, informează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.