Și Arabia Saudită îi avertizează pe liderii kurzilor cu privire la REFERENDUMUL pentru independență

Publicat:

Arabia Saudită a făcut miercuri apel la Massoud Barzani, liderul Kurdistanului irakian, să anuleze referendumul privind independenţa acestei regiuni autonome, pentru a evita ‘noi crize’, informează agenţia France Presse. 

“Date fiind situaţia prin care trece acum regiunea (Orientul Mijlociu – n.r.) şi pericolele cu care se confruntă, dar şi pentru a evita noi crize (…), Arabia Saudită mizează pe înţelepciunea şi experienţa preşedintelui Massoud Barzani de a nu organiza referendumul privind independenţa Kurdistanului”, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţilor saudite.


“Arabia Saudită face apel la părţile vizate să lanseze un dialog pentru a servi interesele poporului irakian în ansamblul său”, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de agenţia oficială de presă SPA.

Referendumul prevăzut pentru 25 septembrie ar putea avea “consecinţe negative pentru planurile politice, de securitate şi umanitare”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Votul ar putea de asemenea “afecta eforturile pentru instalarea securităţii şi stabilităţii în regiune, inclusiv eforturile de luptă împotriva organizaţiilor teroriste şi activităţile acestor organizaţii”, a subliniat sursa citată.

După ce a lăudat politicile premierului irakian Haider al-Abadi şi pe cele ale lui Barzani, purtătorul de cuvânt saudit a făcut apel la cele două părţi “să nu se precipite în a lua măsuri de natură să complice situaţia în regiune”.

După ani de tensiuni, Arabia Saudită şi Irakul au început un proces de apropiere. Cele două ţări au decis la mijlocul lunii august să creeze o comisie mixtă pentru schimburile comerciale, după o vizită în iunie a lui Al-Abadi la Riad.

Numeroase ţări s-au exprimat împotriva scrutinului, pe care unii experţi îl consideră o pârghie pentru Barzani pentru a obţine de la Bagdad concesii în disputele în desfăşurare, cum ar fi cele privind petrolul sau finanţele, între regiunea autonomă şi puterea federală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.