Slovacii vor să cumpere muniţii pentru Ucraina, spre deosebire de guvernul de la Bratislava

Publicat:

Slovacii vor să cumpere muniţii pentru Ucraina, spre deosebire de guvernul de la Bratislava

Organizatorii unei colecte de fonduri din Slovacia pentru a achiziţiona muniţii pentru Ucraina au anunţat miercuri că doresc să strângă 1 milion de euro, respingând refuzul guvernului de la Bratislava de a trimite ajutor militar ţării vecine distruse de război, relatează agenţia France Presse.

Mii de persoane au contribuit deja la această campanie de finanţare participativă cu 575.000 de euro începând de luni, dată când grupul ‘Pace pentru Ucraina’ şi-a lansat iniţiativa, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

De la sosirea sa la putere anul trecut, premierul Robert Fico a pus capăt ajutorului pentru Ucraina şi s-a pronunţat pentru tratative de pace cu Rusia.

”Noi, locuitorii Slovaciei, vrem şi putem să ajutăm Ucraina. Vrem să demonstrăm că nu doar guvernul şi Robert Fico decid în această chestiune”, a declarat Zuzana Izsakova, reprezentantă a iniţiativei.

Organizaţia intenţionează să furnizeze banii strânşi unui proiect internaţional lansat de Republica Cehă pentru a cumpăra muniţii pentru Kiev.

Premierul ceh Petr Fiala a indicat marţi că 20 de ţări au promis deja să finanţeze achiziţionarea a 500.000 de obuze din afara Europei.

Guvernul slovac nu s-a alăturat proiectului ceh.

Marian Kulich, un alt reprezentant al ‘Păcii pentru Ucraina’, a explicat că iniţiativa slovacă a luat naştere din dezacordul faţă de poziţiile guvernului cu privire la Ucraina.

”Suntem convinşi că numeroase persoane din Slovacia nu se regăsesc în respingerea proiectului guvernului ceh”, a declarat Kulich.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia după ce Uniunea Europeană i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

În timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen, desfăşurată la jumătatea lunii februarie, preşedintele ceh Petr Pavel a anunţat că au fost identificate pentru achiziţionare aproximativ 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, ce pot fi livrate rapid dacă sunt disponibile sumele necesare.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Armata ucraineană se confruntă de mai multe luni cu o criză de muniţii care îi face mai dificilă misiunea în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate, în timp ce statele europene nu reuşesc să satisfacă nevoile Kievului în materie de ajutor militar, întrucât industria militară europeană nu este încă adaptată unui război de mare intensitate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul britanic vrea să-i împiedice pe cei care incită la ură să mai intre în Regatul Unit

Guvernul britanic vrea să-i împiedice pe cei care incită la ură să mai intre în Regatul Unit Guvernul britanic a promis marţi că "periculoşii predicatori...

După Germania, încă o țară NATO refuză solicitările Ucrainei

După Germania, încă o țară NATO refuză solicitările Ucrainei Estonia nu îi va extrăda pe ucraineni la mobilizarea din Ucraina pentru mobilizare, transmite ministerul de...

Ucraina vrea să trimită femei pe front: misiunea pe care trebuie să o îndeplinească

Ucraina vrea să trimită femei pe front: misiunea pe care trebuie să o îndeplinească Autoritățile ucrainene doresc să asigure participarea activă a femeilor la procesul...

Von der Leyen va avea un comisar pentru apărare, dacă rămâne la conducerea Comisiei Europene

Von der Leyen va avea un comisar pentru apărare, dacă rămâne la conducerea Comisiei Europene Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.