Soluţia ‘Mini-Schengen’ provoacă agitaţie

Publicat:

Soluţia ‘Mini-Schengen‘ provoacă agitaţie

Europarlamentari din România şi Bulgaria ar dori ca ţările lor să aibă un spaţiu fără frontiere cu Grecia. Din punct de vedere juridic, acest lucru ar putea fi posibil, scrie DIE PRESSE, potrivit stiripesurse.ro.

Planul este deocamdată vag, dar urmează ca deja în această vară să poată fi realizat: europarlamentari liberali din România şi Bulgaria solicită crearea unui “Mini-Schengen” al ţărilor lor cu Grecia – şi în acest sens au adresat ministrului grec pentru imigrare şi azil, Dimitris Kairidis, o scrisoare în care îşi prezintă în detaliu cererea – informează pagina web a Euractiv.


Citeşte şi: Ceban și Dodon ar putea avea intenții prezidențiale – Stiripesurse.md

Semnalele dinspre Atena sunt de natură neoficială, dar sunt şi “foarte pozitive”. Pentru întreprinderile de transport deschiderea frontierelor ar constitui o enormă uşurare; de asemenea şi turismul grec insistă asupra găsirii unei soluţii încă înaintea venirii verii.

Soluţia ‘Mini-Schengen‘ provoacă agitaţie

Dat fiind faptul că Austria blochează în continuare, încă, o aderare completă a celor două state sud-est-europene membre UE, un “Mini-Schengen” ar putea constitui o alternativă realizabilă. Potrivit proiectului, alte state membre Schengen nu urmează să fie consultate în această problemă, ci doar informate, a afirmat europarlamentarul român Vlad Gheorghe.

În aprecierea expertului pentru probleme europene, Walter Obwexer, împărtăşită cotidianulului citat, se precizează următoarele: “În cadrul unul tratat internaţional cele trei ţări ar putea desfiinţa în mod autonom, de comun acord, controalele la frontiere.

Însă acest fapt nu schimbă nimic, în sensul că pentru România şi Bulgaria o trecere din Grecia în alte ţări membre Schengen va însemna în continuare controale la frontiere.” Din punct de vedere practic, această chestiune nu va exista, întrucât Grecia nu se învecinează cu nicio altă ţară care se află în zona fără frontiere.

Ministerul de Interne nu doreşte nici măcar să comenteze proiectul. Singurul comentariu a fost doar atât: “La nivel de minister şi de specialişti, «Mini–Schengen» nu a constituit niciodată un subiect.”

Soluţia ‘Mini-Schengen‘ provoacă agitaţie

Abia la sfârşitul lunii decembrie a acceptat Viena măsura ca graniţele aeriene şi maritime ale României şi Bulgariei să devină accesibile dn luna martie: călătorii din aceste două ţări care vor folosi aceste mijloace de transport nu mai trebuie să treacă prin controale ca să ajungă în alte state membre.

Însă în pofida îndeplinirii de către Bucureşti şi Sofia a tuturor criteriilor necesare, vetoul austriac împotriva deschiderii graniţelor rămâne în vigoare pe timp nelimitat, după cum precizase cu puţin timp în urmă ministrul de interne Gerhard Karner, într-un interviu acordat cotidianului Die Presse. Argumentul cel mai important privind blocada rămâne în continuare, ca şi până acum, numărul mare al cererilor de azil în UE.

În rândul ţărilor partenere din UE blocada guvernului austriac provoacă în continuare o atitudine negativă. Chiar şi oamenii de afaceri intenţionează să exercite o presiune mai mare asupra Vienei: săptămâna trecută, Asociaţia industrială AIKB a făcut apel la boicotarea mărfurilor din Austria, la fel şi a serviciilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

Exporturile de cereale ale Ucrainei se duc ‘în cap’

Exporturile de cereale ale Ucrainei se duc 'în cap' Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns...

Au urcat la volan chiar dacă abia se țineau pe picioare

Au urcat la volan chiar dacă abia se țineau pe picioare Pericol pe drumurile publice din Căușeni. Inspectorii au dat de doi șoferi în stare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.