Soţia opozantului rus Vladimir Kara-Murza, în favoarea unui schimb de prizonieri politici

Publicat:

Soţia opozantului rus Vladimir Kara-Murza, în favoarea unui schimb de prizonieri politici

Soţia opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, s-a declarat în favoarea unui schimb de prizonieri politici atunci când “sunt în joc vieţi omeneşti”, potrivit AFP şi Reuters.

Anturajul lui Aleksei Navalnîi, cu care Vladimir Kara-Murza colabora de mult timp, susţine că un acord cu autorităţile ruse pentru a-l include în cadrul unui schimb de prizonieri “era în curs de desfăşurare şi în faza sa finală”, înainte de decesul său subit de la jumătatea lunii februarie într-o colonie dincolo de Cercul Polar, unde fusese transferat în decembrie, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Întrebată dacă au existat discuţii similare cu privire la Vladimir Kara-Murza, o altă personalitate marcantă a opoziţiei ruse, soţia sa, Evghenia, a afirmat că nu ştie dacă au existat “negocieri active” în acest sens.

“Dar ştiu că aceasta a fost o metodă de eliberare a unor disidenţi în perioada sovietică. Cred că, dacă a fost posibil în perioada sovietică, în timpul Războiului rece (…), cu siguranţă este posibil şi astăzi”, a declarat ea într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia corespondenţilor acreditaţi la ONU (Acanu).

Vladimir Kara-Murza, cetăţean ruso-britanic, a fost condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de închisoare pentru “trădare”, Kremlinul neiertându-i implicarea în adoptarea de către SUA a Legii Magniţki de sancţiuni împotriva unor responsabili ruşi vinovaţi de moartea în închisoare a juristului rus Serghei Magniţki, care denunţase corupţia în eşaloanele de vârf ale puterii ruse, şi pentru răspândirea de “informaţii false” despre armata rusă, pentru că denunţase invazia Moscovei în Ucraina.

Condamnarea lui Kara-Murza -fiul unui fost disident sovietic – este cea mai grea pedeapsă impusă unui opozant în istoria recenta a Rusiei.

De asemenea, el se află într-o stare de sănătate foarte precară, potrivit susţinătorilor săi, consecinţă a două otrăviri pe care le-a suferit în trecut, în 2015 şi 2017. În plus, acesta suferă şi de polineuropatie, o boală în care mai mulţi nervi periferici sunt deterioraţi.

Soţia sa a subliniat că regimul său de detenţie este “foarte strict”. “De mai bine de şase luni, el nu a primit niciun tratament medical, iar starea sa de sănătate se deteriorează”, spune ea.

“Toate aceste persoane deţinute în spatele gratiilor cu probleme grave de sănătate şi a căror stare de sănătate se deteriorează rapid, sunt private de îngrijirile medicale de care au mare nevoie.Vieţile lor sunt în pericol. Prin urmare, cred că trebuie făcut totul pentru a salva aceste persoane astăzi”, a pledat Evghenia Kara-Murza.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

“În cazul în care sunt în joc vieţi omeneşti, şi există o serie de astfel de cazuri în Rusia astăzi, cred că ar trebui folosite toate metodele pentru a salva vieţile acestor oameni”, a insistat ea.

Mulţi opozanţi ruşi au fost încarceraţi sau forţaţi să plece în exil în ultimii ani, iar represiunea s-a intensificat şi mai mult de când Rusia a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Crimă din gelozie la Soroca! Atacatorul a fost reţinut

Crimă din gelozie la Soroca! Atacatorul a fost reţinut Un bărbat de 36 de ani a fost reținut fiind suspectat de omorul unui tânăr din...

Atac masiv al ucrainenilor în Crimeea. Dronele au distrus două nave rusești 

Atac masiv al ucrainenilor în Crimeea. Dronele au distrus două nave rusești În noaptea de 30 mai, unitatea specială a Direcției Principale de Informații a...

FOTO// Ploile torențiale au făcut prăpăd în țară. Pe alocuri au intervenit salvatorii

Ploile torențiale au făcut prăpăd în țară. Pe alocuri au intervenit salvatorii Ploile torențiale din ultimele zile au făcut prăpăd în mai multe localități...

Un bancher din China a fost condamnat la moarte pentru luare de mită. Acum 3 ani, șeful lui a fost executat

Un bancher din China a fost condamnat la moarte pentru luare de mită. Acum 3 ani, șeful lui a fost executat Un tribunal chinez l-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.