Speranță la Iași: Călătoria moldovenilor pentru dializă și transplant în România
În căutarea unei vieți mai bune și a tratamentelor medicale de calitate, unii moldoveni care se confruntă cu insuficiența renală, trec Prutul pentru ședințe de dializă la Iași. Această alegere nu este și nici nu a fost întâmplătoare pentru ei. Serviciile medicale aici, spun pacienții, sunt mai bune, transmite NordNews.md.
Printre curajoșii care, de trei ori pe săptămână, au pacurs sute de kilometri pentru ședințele de dializă în România este și Maria Țurcanu, originară din satul Corlăteni, raionul Rîșcani. Femeia a optat pentru un tratament renal peste Prut, motivul invocat de ea ar fi atitudinea medicilor.
Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE
„În Republica Moldova dializa am început-o în 2017. Să zic, e foarte mare diferență. În primul și în primul rând, starea generală a sănătății, asta e în primul rând. În al doilea rând, probabil și psihologic, nu că probabil, dar la sigur vă spun ca medic că, psihologic, pacienții se simt mai bine când este și atitudinea personalului medical: frumoasă, binevoitoare și înțelegătoare”, spune Maria Țurcanu.
Dincolo de tratamentul de dializă, Maria a găsit speranță și posibilitatea unui transplant renal. În plină pandemie de Covid-19, în timp ce în Republica Moldova procedurile de transplant erau suspendate, medicii români au reușit să-i găsească un donator compatibil.
„Eu imediat după ce am început să fac dializă la Iași, în luna iunie, eu deja în decembrie am depus actele la toate trei centre din România: București, Iași și Cluj. Peste două luni am trimis analiză, a fost negativă și peste o lună m-au chemat la Cluj, la transplant”, mai menționează femeia.
Această poveste nu este unică. Alți moldoveni, aflați în situații similare, beneficiază de îngrijiri medicale în România, iar statul român suportă costurile acestor proceduri. Pacienții din Basarabia sunt incluși în lista de așteptare pentru transplanturi renale rapide. Cel puțin asta ne spun medicii de la centrul de dializă, de la Spitalul Clinic „Dr. Constantimn Ion Parhon” din Iași.
„Avem ambulatoriu de transplant și centrul de transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, care deservește cumva întreaga zonă a Moldovei, din punct de vedere a transplantului renal. Lucrurile, din punct de vedere medical, le consideră mai bune în România, respectiv în Iași. Iașul este cel mai apropiat oraș de Chișinău și de Republica Moldova”, a menționat medicul nefrolog, Mihaela- Doru Donciu.
În pofida provocărilor medicale, cum ar fi problema accesului vascular, doctorii și echipa medicală fac față cu profesionalism și dedicare, oferind, pe lângă tratamente de ultimă oră, și un suport psihologic necesar pacienților.
Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC
„Problema accesului vascular nu este doar în Republica Moldova, este și în România și este o problemă la nivel global. Este importat să ai contracte de colaborare, bine puse la punct cu chirurgie vasculară în primul rând, radiologie intervențională”, a explicat medicul de la Iași.
„Pacienții din Republica Moldova care se adresează unității noastre, centrului nostru de dializă și care vin, practic, și efectuează ședințele aici. Clar pot spune că au o atitudine mai pozitivă, un optimism, nu mai prezintă aceleași incertitudini cu privire la viitor”, spune psihologul Alexandra Tașmoc.
Este de menționat că, o ședință de dializă în România costă 110 euro, echivalentul a peste 2 100 de lei.