Spionaj la Bruxelles. Un program de supraveghere a fost găsit în telefoanele oficialilor

Publicat:

Spionaj la Bruxelles. Un program de supraveghere a fost găsit în telefoanele oficialilor

Parlamentul European le-a cerut miercuri membrilor Subcomisiei pentru Apărare să își verifice telefoanele pentru a detecta programe de spionaj, după ce a găsit urme de spionaj pe două dispozitive.

Membrii și personalul din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Camerei au avut telefoanele afectate de instrumente de supraveghere intruzivă, a precizat instituția într-un e-mail intern, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Toți legislatorii din subcomitet au fost sfătuiți să își ducă telefoanele la serviciul IT al instituției pentru a fi verificate, potrivit e-mailului, consultat de POLITICO.

Parlamentul European este în alertă maximă pentru atacurile cibernetice și interferențele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie

 

În decembrie o analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a instituției ”nu a îndeplinit încă standardele industriei” și ”nu este pe deplin în linie cu nivelul de amenințare” reprezentat de hackerii sponsorizați de stat și de alte grupuri de amenințare.

Un membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a mers marți pentru un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de program de spionaj pe telefonul său. Membrul a declarat că nu a fost imediat clar de ce a fost vizat.

Telefoanele oficialilor trebuie verificate

Purtătorul de cuvânt adjunct al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat într-un comunicat că ”urmele găsite în două dispozitive” au determinat trimiterea unui e-mail prin care se solicită deputaților să își verifice telefoanele.

”În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor urmărite de Subcomisia pentru Securitate și Apărare, o atenție sporită este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care sprijină activitatea acesteia”, se arată în declarație.

Citește și : Air Moldova nu mai este operator aerian. AAC a revocat certificatul

Noile dezvăluiri vin în urma unor incidente anterioare cu alți membri ai Parlamentului European care au fost ținta unor programe de spionaj. Cercetătorii au dezvăluit în 2022 că telefoanele membrilor mișcării de independență catalană, printre care se numără și politicieni europeni, au fost infectate cu Pegasus și Candiru. În același an, membrul grec al Parlamentului European și lider al opoziției, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o listă de personalități politice și publice grecești despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt instrument de spionaj. Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat și ea anterior cu o tentativă de spionaj.

Serviciul IT al Parlamentului a lansat în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru programe de spionaj. Acesta a efectuat ”sute de operațiuni” de când a început programul, conform declarației.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă dezinformare „lipită pe garduri”. Guvernul avertizează! Legiunea franceză nu recrutează moldoveni

O nouă dezinformare „lipită pe garduri”. Guvernul avertizează! Legiunea franceză nu recrutează moldoveni O nouă dezinformare ce vizează Armata Națională, a fost identificată recent că...

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest

Germania a pus sub acuzare șase cetățeni străini care plănuiau atacuri teroriste în Europa de Vest Șase cetățeni străini au fost puși sub acuzare în...

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European Parlamentul European a aprobat, astăzi, revizuirea Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal...

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată O palestiniancă a atacat cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.