Statele Unite anunţă retragerea din ‘Tratatul de prietenie’ semnat cu Iranul semnat în 1955

Publicat:

SUA au anunţat miercuri retragerea lor din Tratatul de prietenie, relaţii economice şi drepturi consulare semnat cu Iranul în 1955, pe fondul tensiunilor actuale dintre cele două ţări, informează agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat că SUA pun capăt ‘tratatului de prietenie’ din 1955 cu Iranul, invocat de către guvernul de la Teheran în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) pentru a argumenta diferite încălcări de către executivul preşedintelui Donald Trump în relaţiile bilaterale.


Citește și : Rebelii houthi din Yemen eliberează doi fii ai fostului preşedinte Saleh

‘Aceasta este o decizie care, sincer, ar fi trebuit luată în urmă cu 39 de ani’, în timpul revoluţiei islamice din 1979 care a dus la ruperea relaţiilor dintre cele două ţări, a apreciat el.

Tensiunile dintre cele două ţări au escaladat după ce Donald Trump a devenit preşedinte, mai ales după ce acesta a retras Statele Unite din pactul nuclear în luna mai.

În acelaşi timp, Mike Pompeo a apreciat că decizia CIJ, cu sediul la Haga, reprezintă o ‘înfrângere pentru Iran’, chiar dacă instanţa internaţională a ordonat Statelor Unite să suspende sancţiunile vizând importurile de bunuri în scopuri umanitare.

Potrivit şefului diplomaţiei americane, Washingtonul a luat deja măsuri pentru a nu afecta nevoile umanitare ale iranienilor, iar decizia CIJ ‘a respins în mod corect toate solicitările neîntemeiate ale Iranului’ de a suspenda în general sancţiunile americane.

‘Lucrăm strâns cu Departamentul Trezoreriei pentru ca anumite tranzacţii cu Iranul vizând bunuri umanitare să poată continua’, a declarat Pompeo.

Teheranul a sesizat CIJ că sancţiunile americane impuse în luna mai de administraţia preşedintelui american Donald Trump încalcă termenii Tratatului de prietenie americano-iranian din 1955 şi distrug economia şi moneda iraniene.

Citește și : Mike Pompeo invită talibanii la negocieri cu guvernul de la Kabul

‘Sancţiunile nu trebuie să afecteze exporturile către Iran de medicamente şi echipamente medicale şi de produse alimentare şi agricole, precum şi bunurile şi serviciile necesare pentru siguranţa aviaţiei civile”, a declarat Abdulqawi Ahmed Yusuf, preşedintele instanţei de judecată de la Haga.

Dar decizia curţii riscă să aibă un impact limitat asupra aplicării sancţiunilor reinstituite de către SUA după retragerea din acordul nuclear cu Iranul, potrivit Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Merge Klaus Iohannis până la capăt în cursa NATO?

Merge Klaus Iohannis până la capăt în cursa NATO? România i se opune lui Mark Rutte la șefia NATO și ca o formă de răzbunare...

Implicațiile recunoașterii statului palestinian

Implicațiile recunoașterii statului palestinian Recunoașterea de către Spania, Irlanda și Norvegia a Palestinei ca stat suveran este o decizie importantă, atât istorică, cât și simbolică,...

Va deveni Găgăuzia a doua regiune separatistă a Moldovei?

Va deveni Găgăuzia a doua regiune separatistă a Moldovei? După ce și-a pierdut o mare parte a simpatiei moldovenilor din cauza invaziei din Ucraina, Kremlinul...

Cine are probleme mai mari: Israelul sau Iranul?

Cine are probleme mai mari: Israelul sau Iranul? Un prieten care se pricepe observa recent că actuala criză din Orientul Mijlociu se poate reduce la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.