SUA, cel mai mare donator al R.Moldova: De la invazia Rusiei în Ucraina, țara noastră a primit un nou ajutor de peste 774 de milioane de dolari

Publicat:

SUA, cel mai mare donator al Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii continuă să se califice ca cel mai mare donator al Republicii Moldova, oferind Moldovei un nou ajutor de peste 774 de milioane de dolari după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Acest lucru se precizează în declarația comună privind dialogul strategic dintre Moldova și Statele Unite ale Americii, publicată de Departamentul de Stat al SUA, potrivit infomarket.md.


Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

După cum s-a menționat, această asistență a fost acordată în domeniile economic, de securitate, apărare și umanitar pentru a ajuta Moldova să facă față consecințelor războiului din Ucraina, menținând în același timp progresul în programul de reformă democratică și anticorupție, promovând modernizarea apărării și securității și promovarea cresterii economice.

Se subliniază că, de asemenea, este vital de a ajuta Moldova să-și dezvolte rezistența la influențele dăunătoare. Statele Unite au mulțumit Moldovei pentru că a continuat să accepte și să protejeze refugiații din Ucraina și că a acceptat statutul de protecție temporară care le permite refugiaților să acceseze programe sociale și protecții legale.

După cum am menționat, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, peste 1 milion de refugiați au trecut prin Moldova, iar 116 mii dintre ei au rămas în țara noastră. Statele Unite au oferit aproape 118 milioane de dolari în asistență umanitară partenerilor internaționali care lucrează în Moldova pentru a sprijini atât refugiații, cât și comunitățile gazdă din Moldova.

Statele Unite și-au exprimat recunoștința față de Moldova pentru că a sprijinit tranzitul încărcăturilor ucrainene și a lăudat leadership-ul său în cadrul Danube Five pentru a facilita fluxul de cereale ucrainene către piețele mondiale după retragerea Rusiei din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră în iulie 2023.

Reprezentanții Republicii Moldova și ai Statelor Unite și-au confirmat angajamentul neclintit de a contribui la restaurarea Ucrainei și au discutat despre oportunitățile de cooperare ulterioară. Statele Unite au salutat decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova și de a recunoaște progresul Republicii Moldova în avansarea reformelor necesare pe calea sa către UE.

Statele Unite au declarat că susțin integrarea Republicii Moldova în UE și continuarea programului ambițios de reformă necesar pentru a promova acest obiectiv în beneficiul poporului Republicii Moldova. Ambele țări au discutat despre gestionarea de către Moldova a consecințelor economice, energetice, de apărare și umanitare ale războiului din Ucraina. S-a remarcat faptul că de mai bine de 30 de ani, Statele Unite și Moldova au construit un parteneriat bilateral strategic.

Confruntat cu amenințările aduse de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, acest parteneriat nu a făcut decât să se întărească. În cadrul Dialogului Strategic, ambele părți au evidențiat progresele înregistrate de la ultimul Dialog Strategic de la Chișinău din martie 2023 în avansarea priorităților bilaterale, inclusiv a cooperării în domeniul apărării și securității; Progresul Republicii Moldova spre integrarea în UE și agenda sa de reformă, inclusiv reformele sectorului justiției și politicile anticorupție; securitatea economică și energetică; consolidarea legăturilor dintre oameni.

Statele Unite au declarat că sprijină Moldova în eforturile sale pe termen lung pentru reforme democratice și economice, precum și suveranitatea și integritatea teritorială a țării în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Potrivit documentului, Moldova și Statele Unite au discutat, de asemenea, despre programele care ajută Moldova să își dezvolte reziliența națională și să construiască capacitatea de a-și apăra teritoriul, de a-și proteja neutralitatea constituțională, precum și de a gestiona și răspunde eficient la situațiile de criză.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Republica Moldova a primit aproape 75 de milioane de dolari în fonduri militare străine pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

David Copperfield este acuzat de violenţe sexuale

David Copperfield este acuzat de violenţe sexuale Celebrul iluzionist american David Copperfield a fost acuzat de violenţă sexuală de 16 femei, dintre care unele erau...

Denumirile geografice de pe teritoriul țării vor fi scrise în limba română

Denumirile geografice de pe teritoriul țării vor fi scrise în limba română Denumirile geografice de pe teritoriul țării, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și...

MEC se ia de școlile auto. Toate ar fi cu probleme

MEC se ia de școlile auto. Toate ar fi cu probleme Nicio școală auto din țara noastră nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor...

Erori fatale! Militarii israelieni se măcelăresc între ei în Gaza

Erori fatale! Militarii israelieni se măcelăresc între ei în Gaza Cel puţin cinci militari israelieni au fost ucişi miercuri din greşeală, într-un incident din nordul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.