SUA, nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina: sisteme HIMARS, rachete PATRIOT, blindate Bradley

Publicat:

SUA, nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina: sisteme HIMARS, rachete PATRIOT, blindate Bradley

Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce Kievul se străduieşte să oprească avansurile trupelor ruse în regiunea nord-estică Harkov, conform www.monitorulapararii.ro, care citează AP.

Aceasta este a treia tranşă de ajutor pentru Ucraina de când Congresul a adoptat fonduri suplimentare la sfârşitul lunii aprilie, după luni de blocaj, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că ţara sa se confruntă cu „o situaţie cu adevărat dificilă” în est, dar a spus că urmează o nouă aprovizionare cu arme americane şi „vom putea să le oprim”.

Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) şi rachete pentru acestea, precum şi muniţii pentru sistemele de rachete sol-aer avansate Patriot, artilerie, muniţii antiaeriene şi antitanc şi o serie de vehicule blindate, cum ar fi vehiculele Bradley şi vehiculele protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine MRAP.

Pentagonul va furniza, de asemenea, o serie de bărci de patrulare de coastă şi fluviale, remorci, muniţii de demolare, rachete antiradar de mare viteză, echipamente de protecţie, piese de schimb şi alte arme şi echipamente.

Armele sunt trimise prin intermediul „autorităţii prezidenţiale de retragere”, care scoate sistemele şi muniţiile din stocurile existente ale SUA, astfel încât acestea să poată ajunge rapid pe frontul din Ucraina.

Rusia a deschis un alt front în Ucraina, iar sursele ruse, cât şi cele ucrainene raportează că operaţiunea ofensivă de vineri din regiunea Harkov a blindatelor şi infanteriei mecanizate ruseşti a dus la stabilirea unui cap de pod major de către forţele armate ruse, care ar putea permite viitoare operaţiuni la scară mai largă în regiune.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

În acest moment, se crede că forţele ruse au capturat cu succes aşezările Strilecha, Krasne, Molokhovets, Pylna şi Borysivka, la nord-est de oraşul Harkov, cu unele avansuri ruseşti ajungând la peste 4 kilometri în teritoriul ucrainean.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis...

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia Unităţi de rachete şi artilerie ale Forţelor Armate din Belarus s-au deplasat...

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea Aceștia cred că noile prevederi vor ajuta la atingerea unui nou nivel în învățământ....

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.