SUA pun pe lista neagră 37 de entităţi chineze

Publicat:

SUA pun pe lista neagră 37 de entităţi chineze

Statele Unite au adăugat joi pe lista lor neagră comercială 37 de entităţi chineze, printre care unele companii având legătură, potrivit Washingtonului, cu survolarea teritoriului american de către un balon chinez acuzat de a fi spion şi care a survolat teritoriul american la începutul anului 2023, scrie AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Departamentul Comerţului a declarat că îi vizează şi pe cei care doresc să achiziţioneze produse americane pentru a face să progreseze capacităţile tehnologice cuantice ale Chinei.


SUA pun pe lista neagră 37 de entităţi chineze

“Aceste activităţi au aplicaţii militare substanţiale şi constituie o ameninţare semnificativă la adresa securităţii naţionale americane”, a subliniat departamentul într-un comunicat.

Citeşte şi: Doi poliţişti împuşcaţi de un bărbat într-un comisariat din Paris – Stiripesurse.md

Companiile adăugate la “lista de entităţi” pot obţine articole şi tehnologie americană doar cu autorizaţie guvernamentală.

Unele entităţi vizate sunt, de asemenea, legate de progrese în programele nucleare ale Chinei sau “implicate în transportul de articole controlate spre Rusia” după invadarea Ucrainei de către Moscova în 2022, a adăugat Departamentul Comerţului.

SUA pun pe lista neagră 37 de entităţi chineze

“Trebuie să rămânem vigilenţi în eforturile noastre de a împiedica astfel de entităţi să acceseze tehnologii americane care ar putea fi utilizate în moduri ce pot dăuna securităţii noastre naţionale”, a declarat subsecretarul pentru comerţ, industrie şi securitate, Alan Estevez, citat în comunicat.

În februarie 2023, Ministerul Comerţului adăugase deja şase entităţi chineze pe lista restricţiilor comerciale după incidentul cu balonul.

Acest balon uriaş a traversat Statele Unite de la vest la est, din Alaska până în Carolina de Sud, de la sfârşitul lui ianuarie până la începutul lunii februarie 2023.

El a trecut pe deasupra unor instalaţii militare strategice.

SUA pun pe lista neagră 37 de entităţi chineze

Balonul a fost doborât pe 4 februarie deasupra Oceanului Atlantic, iar resturile sale au fost recuperate de armata americană, care de atunci i-a studiat conţinutul.

Incidentul a adăugat noi tensiuni în relaţiile dintre Beijing şi Washington. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat o călătorie planificată de mult timp în China.

Washingtonul a insistat că era un balon de spionaj, ceea ce Beijingul a negat, susţinând că a derivat neintenţionat în spaţiul aerian american.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 14.000 de cetățeni au solicitat ambulanța pe parcursul săptămânii trecute

Peste 14.000 de cetățeni au solicitat ambulanța pe parcursul săptămânii trecute Pe parcursul săptămânii trecute, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru...

Ucraina înțelege că războiul se va încheia prin negocieri – NSDC

Ucraina înțelege că războiul se va încheia prin negocieri – NSDC Războiul cu Rusia se va încheia prin negocieri și de aceea a fost elaborată...

Părintele Constantin Necula revine în R. Moldova

Părintele Constantin Necula revine în R. Moldova Cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, părintele Constantin Necula, unul dintre...

Programul de compensații la energie, impact pozitiv asupra bugetului gospodăriilor lor: Sărăcia la nivel național, redusă cu 8,3 puncte

Programul de compensații la energie, impact pozitiv asupra bugetului gospodăriilor lor: Sărăcia la nivel național, redusă cu 8,3 puncte Programul de compensații la energie a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.