SUA ridică embargoul impus sulfuroasei Brigăzi ucrainene Azov

Publicat:

SUA ridică embargoul impus sulfuroasei Brigăzi ucrainene Azov

Brigada ucraineană Azov anunţă că Statele Unite au decis să-i acorde un ajutor militar – după un embargo de zece ani, motivat de îngrijorări privind legături cu medii ultranaţionaliste, o informaţie confirmată de către Departamentul de Stat american şi denunţată de Moscova, relatează AFP.

Această unitate este sărbătorită în Ucraina pentru că a participat la apărarea oraşului Mariupol în primele luni ale invaziei ruse, însă este urâtă de Rusia, care-i acuză pe membrii acesteia de faptul că sunt ”nazişti” şi au comsi crime de război, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

”Ambasada Statelor Unite în Ucraina a confirmat că a 12-a Brigadă Specială Azov a Gărzii Naţionale ucrainene a trecut de inspecţia cerută de legea americană şi are dreptul să primească ajutor din Statele Unite”, a anunţat marţi pe telegram Brigada, salutând o ”nouă pagină” a ”istoriei” sale.

Această decizie a fost confirmată de către Departamentul de Stat american, care dă asigurări că a desfăşurat un ”examen aprofundat” şi ”nu a găsit nicio probă a unor încălcări flagrante ale drepturilor omului” de către această unitate ucraineană.

Azov a fost formată în 2014 ca unitate de voluntari care luptau împotriva separatiştilor ucraineni proruşi în estul Ucrainei, conduşi de către Moscova.

Ea a fost integrată apoi în Garda Naţională ucrainană, ca regiment, iar apoi ca brigadă.

Combatanţii ei au dobândit o reputaţie eroică în rândul multor ucraineni, din cauza apărării lor tenace, dar până la urmă zadarnice, a Oleţăriei Azovstal, în timpul asedierii Mariupolului de către armata rusă în 2022.

În 2016, organizaţiile Amnesty International (AI) şi Human Rights Watch (HRW) au acuzat membri ai Azov de faptul că au comis încălcări ale drepturilor omului, inclusiv prin tortură.

Washingtonul apreciază însă că actuala Brigadă Azov este diferită de miliţia de volntari înfiinţată în urmă cu zece ani şi a apăsat asupra ”rolului istoric” al acesteia în apărarea Mariupiolului.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Legăturile Azov cu mediile ultranaţionaliste au alimentat propaganda Kremlinului, care susţine că a invadat Ucraina pentru a o ”denazifica”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat marţi decizia americană.

”O schimbare atât de bruscă a poziţiei Washingtonului arată că ei nu dau înapoi de la nimic în încercarea lor de a zdrobi Rusia, folosind Ucraina şi poporul ucrainean ca instrument şi fiind pregătiţi chiar să flirteze cu neonaziştii”, a declarat el presei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Start pentru ‘nunta secolului’, extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă

Start pentru 'nunta secolului', extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă După celebrări care au durat luni...

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9...

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă Pielea unui mamut lânos siberian a fost expusă la condiţii atât de glaciale, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.