Tadjikistanul îndeamnă femeile să se îmbrace în stil tadjic, pentru a contracara influenţa Occidentului şi a islamului radical

Publicat:

Autorităţile Tadjikistanului au îndemnat femeile din această fostă republică sovietică din Asia Centrală “să se îmbrace în stil tadjic”, pentru a lupta împotriva influenţei Occidentului, dar şi a islamului radical asupra stilului vestimentar din această ţară laică, majoritar musulmană, informează AFP, potrivit agerpres.

Campania “să ne îmbrăcăm în stil tadjic”, lansată pe 1 martie şi care se bazează pe un manual de stat ce recomandă femeilor un anumit cod vestimentar naţional, se va derula până pe 30 mai, a anunţat duminică agenţia de presă oficială Khovar.


Citeşte şi: Papa Francisc: ‘Celibatul? Nu sunt încă pregătit să îl revizuiesc’ – Black News

Această campanie are drept scop “să reducă intensitatea pătrunderii îmbrăcăminţii şi culturilor străine” în Tadjikistan şi “să protejeze cultura naţională şi prestigiul” ţării, “în contextul mondializării”, potrivit aceleiaşi surse.

Citat de Khovar, manualul Ministerului Culturii tadjic, publicat în 2018, notează că “nu este recomandat ca fetele şi femeile să poarte haine negre, o eşarfă neagră, un fular sau un hijab”.

Conştient de influenţa tot mai mare a islamului în societatea tadjică pradă unor dificultăţi economice, guvernul Tadjikistanului a făcut din lupta împotriva integrismului religios o prioritate. De exemplu, el a interzis imamilor formaţi în străinătate să practice pe teritoriul ţării şi a introdus restricţii asupra lungimii bărbilor.

Potrivit autorităţilor, cel puţin 1.000 de tadjici s-au raliat în ultimii ani mai multor organizaţii clasate drept teroriste, în Irak şi în Siria.

Manualul îndeamnă, de asemenea, să nu fie purtată “îmbrăcăminte europeană ce dezgoleşte, fuste mini, decolteuri, topuri, rochii ce lasă să se vadă corpul”.

Agenţia Khovar îşi exprimă “convingerea că acest lucru va bara drumul superstiţiei şi alienării” şi va permite “promovarea unei ţinute naţionale moderne”.

Citeşte şi: Un mort şi 39 de răniţi într-un carambol uriaş în Ungaria din cauza unei furtuni de praf – Black News

Tadjikistanul, cea mai săracă dintre fostele republici sovietice, este condus din 1992 de Emomali Rahmon, care poartă de asemenea titlul de “Fondator al Păcii şi Unităţii Naţionale” şi “Lider al Naţiunii” tadjice.

Rahmon mai îndemnase în trecut “să se pună capăt manifestaţiilor ruşinoase ale culturii străine, să se promoveze mai mult îmbrăcămintea naţională pentru fete şi femei, să fie combătute prejudecăţile şi intensificată munca explicativă în rândul femeilor”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate, dar şi la obţinerea unui loc de trai

Refugiaţii ucraineni din regiunea transnistreană se confruntă cu dificultăți privind accesul la sistemul de sănătate, dar şi la obţinerea unui loc de trai  Refugiaţii ucraineni...

Responsabilă ONU: Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri

Responsabilă ONU: Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri Ajutorul umanitar pentru Ucraina duce lipsă de fonduri, în timp ce necesităţile cresc după doi...

Moldovenii vor tot mai puțin să devină părinți. Numărul de nașteri este din ce în ce mai mic

Moldovenii vor tot mai puțin să devină părinți. Numărul de nașteri este din ce în ce mai mic În Republica Moldova se nasc tot mai...

Cercetarea judecătoreasă în dosarul Vlad Filat, reluată

Cercetarea judecătoreasă în dosarul Vlad Filat, reluată Cercetarea judecătoreasă în dosarul în care fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.