Tot mai mulți americani ajung în închisorile rusești, în timp ce perspectivele lor de eliberare sunt incerte

Publicat:

Tot mai mulți americani ajung în închisorile rusești, în timp ce perspectivele lor de eliberare sunt incerte

Tot mai mulți cetățeni americani ajung în închisorile rusești acuzați de infracțiuni mai mult sau mai puțin grave, în timp ce perspectivele lor de eliberare sunt incerte, relatează AP.

Arestările cetățenilor americani în Rusia sunt din ce în ce mai frecvente în timp ce relațiile dintre Moscova și Washington au ajuns la minime nemaiîntâlnite de la Războiul Rece. Washingtonul acuză Moscova că îi vizează cetățenii și îi folosește ca monedă politică de însă oficialii ruși insistă că aceștia au încălcat legea, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

Dacă unii dintre ei au făcut obiectul unor schimburi cu ruși deținuți în SUA, pentru alții perspectivele de a fi eliberați în acest mod sunt mai puțin clare.

„Se pare că, din moment ce Moscova însăși a întrerupt majoritatea canalelor de comunicare și nu știe cum să le restabilească în mod corespunzător fără a se umili, ei încearcă să folosească ostaticii. … Cel puțin așa arată lucrurile”, a apreciat Boris Bondarev, un fost diplomat rus care a demisionat după ce Moscova a invadat Ucraina în 2022.

Cine sunt americanii închiși în Rusia

Vineri se împlinește un an de la arestarea lui Evan Gershkovich , un reporter în vârstă de 32 de ani al The Wall Street Journal, care așteaptă să fie judecat pentru spionaj în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova.

Gershkovich a fost reținut în timp ce se afla în orașul Ekaterinburg din Munții Urali pentru a face un reportaj și acuzat de spionaj în beneficiul SUA. Autoritățile ruse nu au dezvăluit niciun fel de detalii referitoare la acuzații sau dovezi care să le susțină. Aceste acuzații sunt respinse nu doar de angajatorul său, ci și guvernul SUA.

Un alt american acuzat de spionaj este Paul Whelan, un director de securitate corporativă din Michigan. El a fost arestat în 2018 în Rusia și condamnat doi ani mai târziu la 16 ani de închisoare. Whelan, care spune că a mers la Moscova pentru a participa la nunta unui prieten, își susține în continuare nevinovăția, motivând că acuzațiile aduse sunt fabricate.

Guvernul SUA i-a clasificat pe ambii ca fiind reținuți pe nedrept și pledează pentru eliberarea lor.

Alți americani reținuți de autoritățile ruse sunt Travis Leake , un muzician care trăia mai mulți ani în Rusia și care a fost arestat anul trecut pentru infracțiuni legate de droguri; Marc Fogel, profesor la Moscova, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare tot în legătură cu drogurile, precum şi jurnalista Alsu Kurmasheva şi fosta balerină Ksenia Khavana, ambele cu cetățenie rusă și americană.

Kurmasheva, editor în Praga pentru serviciul Radio Free Europe/Radio Liberty, finanțat de guvernul SUA, a fost arestată în octombrie 2023 în orașul natal Kazan, unde a mers pentru a-și vedea mama bolnavă. Ei s-au adus mai multe acuzații, între care nedeclararea statului de „agent străin” și răspândirea de informații false despre armată.

Khavana, rezidentă Los Angeles, care s-a întors în Rusia pentru a-și vizita familia, a fost arestată sub acuzația de trădare. Potrivit Pervy Otdel, un grup activist specializat în cazuri de trădare, acuzațiile împotriva ei au la origine o donație în valoare de 51 de dolari către o organizație caritabilă din SUA care oferă ajutor Ucrainei.

O rută de eliberare prin schimburi de prizonieri

Dacă numărul exact al americanilor închiși în Rusia nu este clar, cazurile lui Gershkovich și Whelan au avut parte de multă atenție din partea autorităților americane.

Gershkovich a fost desemnat ca fiind reținut pe nedrept de către Departamentul de Stat la mai puțin de două săptămâni după arestarea sa, ceea ce este o reacție neobișnuit de rapidă din partea guvernului SUA. Desemnarea se aplică doar unui grup restrâns de americani închiși peste hotare.

Cazurile celor care obțin clasificare sunt repartizate unui reprezentant special al Departamentului de Stat pentru afacerile cu ostatici, care încearcă să negocieze eliberarea lor. Acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii – între care stabilirea faptului că arestarea a avut loc doar în baza faptului că persoana este cetățean american sau ca parte a unui efort de a influența politica SUA sau de a obține concesii de la guvern.

SUA au avut un oarecare succes în ultimii ani în ceea ce privește negocierea unor schimburi de prizonieri de mare profil cu Rusia. De pildă, în 2022 au ajuns la acorduri în urma cărora au fost eliberați vedeta WNBA Brittney Griner, respectiv veteranului Marinei SUA Trevor Reed. Ambii au fost desemnați ca fiind reținuți pe nedrept.

În schimbul lor, Moscova l-a eliberat traficantul de arme Viktor Bout, care executa o pedeapsă de 25 de ani în SUA, și pe pilotul Konstantin Iaroșenko, condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA pentru trafic de cocaină.

Nu se știe dacă în prezent există negocieri în curs pentru ca Leake, Fogel, Kurmasheva sau Khavana să facă obiectul unor schimburi de deținuți între Rusia și SUA.

Soțul Kurmashevei, Pavel Butorin, a declarat pentru Associated Press, la scurt timp după arestarea ei, că speră că guvernul SUA va folosi „toate căile și toate mijloacele disponibile” pentru a obține eliberarea ei, inclusiv desemnând-o drept persoană reținută pe nedrept.

Ce ruși vrea Moscova să elibereze?

În decembrie, Departamentul de Stat a declarat că a făcut o ofertă semnificativă pentru a asigura eliberarea lui Gershkovich și a lui Whelan, dar despre care spune că Rusia a refuzat-o.

Oficialii nu au descris oferta, dar se spune că Rusia solicită eliberarea lui Vadim Krasikov, condamnat pe viață în Germania în 2021 pentru uciderea la Berlin a lui Zelimkhan „Tornike” Khangoshvili, un georgian de origine cecenă în vârstă de 40 de ani care luptase contra trupele rusești în Cecenia și care a cerut azil în Germania.

Întrebat anul acesta despre eliberarea lui Gershkovich , președintele rus Vladimir Putin a părut să se refere la Krasikov când a pomenit de un bărbat întemnițat de un aliat al SUA pentru „lichidarea unui bandit” care ar fi ucis soldați ruși în timpul luptelor separatiste din Cecenia.

Dincolo de acest indiciu, oficialii ruși au păstrat tăcerea cu privire la discuții. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus în mod repetat că, în timp ce „anumite contacte” în materie de schimburi continuă, „acestea trebuie să fie efectuate în tăcere absolută”.

Nu este clar dacă există alți ruși deținuți în Occident de care ar putea fi interesată Moscova.

Când Rusia a fost de acord să-l elibereze pe Griner, dar nu și pe Whelan, un oficial înalt al administrației Biden a spus reporterilor că Rusia „a respins fiecare dintre propunerile noastre pentru eliberarea sa”.

Aceste scenarii – în care un anumit deținut este eliberat, dar nu și altul – pun mare presiune pe oficialii din guvernul SUA, a explicat Roger Carstens, trimisul prezidențial special pentru afacerile cu ostatici, într-un interviu acordat în ianuarie pentru AP.

„Cu excepția cazului în care cineva coboară dintr-un avion, pe pistă, în Statele Unite ale Americii și ajunge în brațele celor dragi, nu obținem o victorie”, a spus Carstens.

Istoria arată că „atunci când relațiile (între țări) sunt mai bune, schimburile par să fie mai fluide”, a subliniat Nina Hrușciova, o profesoară de afaceri internaționale născută la Moscova și strănepoata liderului sovietic Nikita Hrușciov. .

Ea exemplificat prin schimburile de prizonieri între Uniunea Sovietică și Chile în perioada de detensionare a relațiilor din anii 1970, precum și cele cu SUA și Germania, la scurt timp după ce Mihail Gorbaciov a preluat mandatul în anii 1980. Dizidenții sovietici proeminenți Vladimir Bukovski și Natan Șaranski au fost eliberați în aceste schimburi.

În cele din urmă, însă, soarta celor închiși în Rusia „este doar în mâinile lui Putin”, a spus Hrușciova.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

„Sunt cazuri grele. Cert este că Rusia deține cheia celulei închisorii”, a subliniat Roger Carstens, trimisul prezidențial special pentru afacerile cu ostatici, într-o declarație pentru AP săptămâna aceasta.

SUA continuă să poarte conversații cu aliații și partenerii despre ce putem face pentru a asigura libertatea lui Evan și Paul. Aceste eforturi sunt sensibile și nu îi ajută pe Evan și Paul să aibă LOC negocieri în public. Statele Unite își vor continua eforturile până când îi vom aduce acasă”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un tânăr din Moscova, amendat pentru că şi-a vopsit părul în culorile drapelului ucrainean

Un tânăr din Moscova, amendat pentru că şi-a vopsit părul în culorile drapelului ucrainean Un tânăr din Moscova, care avea părul vopsit în mai multe...

Profitul net al băncilor moldovenești în ianuarie-aprilie 2024 a totalizat 1 mld. 147,4 mil. lei

Profitul net al băncilor moldovenești în ianuarie-aprilie 2024 a totalizat 1 mld. 147,4 mil. lei Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, toate cele 11 bănci...

Lingura electrică Kirin, reconpensată cu premiul Ig Nobel, ajunge pe mesele oamenilor

Lingura electrică Kirin, reconpensată cu premiul Ig Nobel, ajunge pe mesele oamenilor Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură...

Anca Dragu la conferința FMI: Cetățenii din Moldova au nevoie de alternative pentru finanțare și economisire

Anca Dragu la conferința FMI: Cetățenii din Moldova au nevoie de alternative pentru finanțare și economisire Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a participat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.