Transnistria şi-a mărit exportul mai ales în ţările UE

Publicat:

Transnistria şi-a mărit exportul mai ales în ţările UE

În luna aprilie 2024, conform datelor preliminare din statisticile vamale ale regiunii transnistrene, s-a atestat o creștere cu 22% a „exporturilor” de mărfuri din regiune.

Această creștere s-ar datora unei baze de comparații scăzute din aprilie 2023, scrie moldstreet.com.


Citeşte şi: Parlamentul Republicii Moldova împlinește 33 de ani de activitate – Stiripesurse.md

Pe de altă parte, datele așa-zisului comitet vamal de la Tiraspol relevă că, după o scădere în primele două luni ale anului, în martie-aprilie exporturile și-au revenit și per total în primele patru luni ale acestui an volumul exporturilor a fost practic la același nivel ca și în 2023, constituind circa 227 milioane dolari.

Transnistria şi-a mărit exportul mai ales în ţările UE

În special, s-a atestat o creștere a exportului de produse metalurgice, precum și produse alimentare și materii prime.

Astfel, în aprilie, exporturile de metale și produse realizate din acestea au depășit cu 27% nivelul din aceeași lună din 2023. Pe parcursul a patru luni, creșterea a fost de 3,7%, respectiv produsele metalurgice au ajuns a fi principala marfă exportată din regiune.

Exporturile de metale se fac în special în statele UE.

„Acesta este rezultatul, printre altele, al programelor de sprijin pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița”, a explicat așa-zisul ministru al dezvoltării economice Serghei Obolonik.

Pe locul doi se află livrările de energie electrică de la Moldgres, consumatorilor din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, care s-au redus cu 8%, în special ca urmare a reducerii prețului energiei electrice.

În comparație cu „prăbușirea” din aprilie 2023, exporturile de produse alimentare și materii prime în luna aprilie din 2024 au crescut cu 45%. În același timp, de la începutul anului, s-au exportat doar cu 3,8% mai multe alimente decât în ​​aceeași perioadă din 2023.

Transnistria şi-a mărit exportul mai ales în ţările UE

Principalele destinații ale exportului din regiunea transnistreană sunt statele Uniunii Europene, în Rusia ajungând doar 3,2% din total.

Cât despre importurile în regiune, acestea s-au redus cu circa 39%, în special ca urmare a scăderii cu 50% a valorii importului de resurse energetice, drept consecință a reducerii semnifictaive a prețului de impoirt a gazelor din Rusia, pe care Transnistria așa-și nu le achită.

Cota resurselor energetice în totalul importurilor a constituit circa 59%, în timp ce în primele 4 luni din 2023 era de 72,4%.

Amintim că noul Cod Vamal, intrat în vigoare în Republica Moldova de la 1 ianuarie 2024 (după câteva amânări), a eliminat toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.

Aceasta a generat reacții dure și proteste ale autorităților din regiune, care afirmau că aceasta este o nouă blocadă economică și că va duce la o criză economică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei Evenimentul a avut...

Pentru săptămâna viitoare sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ce spun meteorologii

Pentru săptămâna viitoare sunt prognozate ploi cu descărcări electrice. Ce spun meteorologii Săptămâna viitoare va începe izolat cu ploi de scurtă durată și descărcări electrice....

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a...

Care este limita de viteză când e caniculă: Iată ce se întâmplă cu mașina și cu șoferul, la temperaturi de peste 35ºC

Care este limita de viteză când e caniculă: Iată ce se întâmplă cu mașina și cu șoferul, la temperaturi de peste 35ºC Temperaturile extreme sunt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.