Trump s-a întors la tribunalul din Manhattan pentru a asista la selecţia juraţilor

Publicat:

Trump s-a întors la tribunalul din Manhattan pentru a asista la selecţia juraţilor

Donald Trump a sosit marţi la tribunalul din Manhattan, pentru a doua zi a istoricului său proces pentru bani tăinuiţi, în timp ce avocaţii încearcă să aleagă 12 juraţi care să analizeze vinovăţia sau nevinovăţia primului fost preşedinte american care se confruntă cu acuzaţii penale, relatează Reuters.

Prima zi a procesului, luni, a subliniat provocările acestei sarcini. Aproape jumătate din cei 96 de potenţiali juraţi intervievaţi au fost excluşi după ce au declarat că nu îl pot judeca imparţial pe controversatul om de afaceri devenit politician, care îşi pregăteşte revenirea la Casa Albă în timp ce se luptă cu patru cazuri penale separate, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Originar din New York, dar locuind în prezent în Florida, Trump a fost un personaj important în presa tabloidă din oraş timp de decenii înainte de a câştiga preşedinţia ca republican în 2016. Dar, ca politician, el nu a putut niciodată să se bazeze pe voturile din acest oraş, care rămâne un puternic fief democrat.

Procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, un democrat, l-a acuzat pe Trump de 34 de infracţiuni de falsificare a registrelor fiscale pentru a acoperi o plată în schimbul tăcerii către starul porno Stormy Daniels, cu puţin timp înainte de alegerile din 2016. Daniels susţine că a avut o întâlnire sexuală cu Trump cu aproximativ zece ani înainte.

Trump a pledat nevinovat şi neagă că a avut loc relaţia.

Pentru a dovedi că a fost vorba de o infracţiune, procurorii trebuie să demonstreze că Trump a acoperit plata ca şi cum ar fi fost vorba de o contribuţie ilegală la campania electorală.

Trump a declarat că plata a fost personală. Avocaţii săi au spus că au putut exista motive dincolo de campania sa, pentru a face plata, cum ar fi evitarea unei situaţii stânjenitoare pentru familia sa.

TRUMP ŞI PROBLEMELE JUDICIARE

În alte dosare, el este acuzat că a manipulat greşit informaţii clasificate şi că a încercat să anuleze înfrângerea sa electorală din 2020 în faţa democratului Joe Biden. Dar cazul banilor tăinuiţi ar putea fi singurul care să aibă parte de un verdict înainte ca Trump să se confrunte din nou cu Biden în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Dacă va fi condamnat, Trump ar putea în continuare să candideze şi să fie preşedinte, dacă va câştiga. Dar un sondaj Reuters/Ipsos a constatat că jumătate dintre independenţi şi un sfert dintre colegii săi republicani nu l-ar vota, dacă va fi găsit vinovat.

Trump a pledat nevinovat în toate cele patru cazuri penale şi spune că acestea sunt un complot al democraţilor lui Biden pentru a-l neutraliza politic.

Deşi cazul din New York este centrat pe evenimente care au avut loc în urmă cu mai bine de şapte ani, procurorii încearcă să îl tragă la răspundere pe Trump şi pentru un comportament mai recent. Luni, ei i-au cerut judecătorului Juan Merchan să îl amendeze pe Trump cu 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cele trei postări pe reţelele sociale pe care le-a făcut în această lună şi în care i-a criticat pe Daniels şi pe Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, care ar ura să fie un martor important în proces.

TRUMP CONTINUĂ SĂ-L CRITICE PE JUDECĂTOR

Conform unui ordin de interdicţie impus de Merchan, lui Trump îi este interzis să facă declaraţii despre martori, personalul instanţei şi membri ai familiei lor, care ar putea interfera cu cazul. Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a declarat că fostul preşedinte a răspuns doar la criticile acestora la adresa sa.

Merchan a anunţat că va lua în considerare amenzile pe 23 aprilie.

Trump a accesat marţi dimineaţă platforma sa socială Truth Social pentru a-l critica pe Merchan, spunând că judecătorul nu îi permite să răspundă “oamenilor care mint la televizor şi scuipă ură toată ziua”.

“Scoateţi ordinul pentru căluş!!!”, l-a somat Trump.

NU A AVUT VOIE SĂ MEARGĂ LA CURTEA SUPREMĂ

Este de aştetpat ca selecţia juriului să continue tot restul săptămânii, iar procesul este programat să dureze cel puţin până în luna mai. Trump este obligat să fie prezent la tribunal pe tot parcursul procesului, iar luni Merchan a respins o cerere ca el să lipsească de la o şedinţă pentru a putea participa la o audiere la Curtea Supremă a SUA, unde avocaţii săi vor susţine că Trump nu ar trebui să fie urmărit penal pentru acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de preşedinte.

Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor va vota săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel

“Se crede superior, cred, Curţii Supreme. Avem o problemă reală cu acest judecător”, a declarat Trump după şedinţa de luni.

Cei 12 juraţi selectaţi pentru proces, împreună cu şase supleanţi, vor asculta mărturiile lui Daniels şi ale lui Cohen. Acesta din urmă a declarat că Trump a făcut plăţile pentru a-i cumpăra tăcerea vedetei prono.

Printre ceilalţi martori aşteptaţi se numără David Pecker, fostul editor al tabloidului National Enquirer, despre care procurorii spun că a publicat poveşti pentru a impulsiona campania lui Trump din 2016.

De asemenea, va fi audiată Karen McDougal, un fost model pentru revista Playboy, despre care procurorii spun că a fost plătită de National Enquirer pentru a păstra tăcerea în legătură cu o presupusă aventură cu Trump.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei cazuri noi de rujeolă, înregistrate în R. Moldova săptamâna trecută

Trei cazuri noi de rujeolă, înregistrate în R. Moldova săptamâna trecută În Republica Moldova, săptamâna trecută, au fost înregistrate încă trei cazuri de rujeolă în...

Maia Sandu, întrevedere la Bruxelles cu Charles Michel

Președinta Maia Sandu, care efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, anunță că a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Potrivit șefei...

Expert : Proiectul ‘Moldova europeană’ poate să devină un banner de unitate națională

Expert ASIST Analytics: Proiectul 'Moldova europeană' poate să devină un banner de unitate națională „Proiectul „Moldova europeană” poate să devină un banner de unitate națională....

Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană pentru aproape un miliard de euro

Belgia cumpără 23 de clădiri de birouri de la Comisia Europeană pentru aproape un miliard de euro Comisia Europeană, care intenţionează să îşi reducă spaţiul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.