Turcia dezminte folosirea de arme chimice împotriva combatanţilor kurzi din Irak

Publicat:

Autorităţile turce au dezminţit joi că ar fi utilizat arme chimice împotriva rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) cu care armata Ankarei luptă în nordul Irakului, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Mai multe acuzaţii au fost formulate în ultimele zile în special de preşedintele Uniunii medicilor din Turcia (TTB) şi de opoziţie, iar combatanţii kurzi au publicat o listă cu 17 nume, însoţită de fotografii cu persoane prezentate drept “martiri” ucişi de gaze toxice.


Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

Responsabilul pentru comunicarea publică al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a denunţat o “propagandă crasă din partea teroriştilor din PKK”, partid calificat drept organizaţie teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

“Vom continua să prevenim această dezinformare. Cei care proferează astfel de calomnii calcă pe urmele teroriştilor”, a afirmat Altun pe Twitter.

Ibrahim Kalin, consilierul special al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a denunţat de asemenea pe Twitter aceste acuzaţii, apreciind că “minciuna cu armele chimice este efortul zadarnic al celor care încearcă să justifice şi să dea un caracter estetic terorismului”.

La rândul său, Ministerul turc al Apărării a denunţat într-un comunicat dat publicităţii joi “afirmaţiile total nefondate şi nerealiste”, asigurând că forţele sale armate “continuă într-un mod foarte onorabil şi transparent lupta împotriva terorismului”.

Această avalanşă de dezavuări din partea autorităţilor turce intervine după difuzarea la începutul săptămânii a unei înregistrări video care arată un grup de soldaţi într-o regiune muntoasă părăsind împrejurimile unei grote din care ieşea un fum cenuşiu.

În continuare, înregistrarea video arată un bărbat întins la pământ, sufocându-se şi prezentând o criză de convulsii.

Preşedintele Uniunii Medicilor din Turcia (TTB), Sebnem Korur Fincanci, a declarat, miercuri, că a “văzut şi examinat imaginile de pe reţelele de socializare” cu presupusele victime ale armelor chimice “în nordul Irakului”.

“Se pare că a fost utilizat un gaz toxic, o otravă sau un gaz chimic, care afectează în mod direct sistemul nervos”, a declarat ea pentru web TV pro-kurdă Medya Haber, cerând o “anchetă independentă pentru a stabili responsabilitatea statelor care utilizează arme de acest gen”, toate interzise pe câmpul de luptă, a amintit ea.

Biroul procurorului general din Ankara a anunţat joi că a deschis o anchetă împotriva şefei TTB.

Contactată de AFP, Sebnem Fincanci a afirmat că ea pur şi simplu ceruse o “anchetă eficientă”. “În schimb, ei au deschis o anchetă împotriva mea”, a reacţionat lidera TTB.

“Nimic surprinzător. Prin mine intimidează societatea”, a adăugat ea.

Fostul lider emblematic al partidului prokurd HDP, Selahattin Demirtas, încarcerat din 2016, a cerut la rândul său ca o “delegaţie internaţională independentă să se deplaseze în regiune pentru a ancheta” cele întâmplate.

“Parlamentul şi opoziţia nu pot păstra tăcerea în faţa acestor imagini. A le trece sub tăcere înseamnă a aproba crima”, se afirmă într-un mesaj postat în numele său pe Twitter.

În fine, un deputat din CHP (principalul partid de opoziţie), Sezgin Tanrikulu, a indicat joi că va ridica subiectul în faţa parlamentului.

Organizaţia Medicilor internaţionali pentru prevenirea războiului nuclear (The International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW), care a trimis o misiune în nordul Irakului la sfârşitul lunii septembrie, menţionează în raportul său “probe indirecte de posibile încălcări ale Convenţiei privind interzicerea armelor chimice”.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

“Materialul găsit în apropierea unei zone abandonate de armata turcă cuprindea recipiente de acid clorhidric şi de înălbitor Javel, care ar fi putut fi folosit pentru a produce clor, un agent de război chimic clasic”, atenţionau autorii raportului.

IPPNW cerea, în concluzie, înfiinţarea unei misiuni internaţionale sub egida Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) sau a secretarului general al ONU pentru cercetarea suspiciunilor de utilizare a armelor chimice de către armata turcă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.