UE îşi face o ‘forţă de reacţie rapidă’

Publicat:

UE îşi face o ‘forţă de reacţie rapidă’

O ‘forţă de reacţie rapidă’ a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar putea să fie înfiinţată în 2025, a anunţat vineri ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

‘Acesta este un subiect cheie asupra căruia doresc să putem avea rezultate încă de anul viitor’, a spus Lecornu într-un interviu la postul France 2.


Citeşte şi: Un copil s-a împuşcat MORTAL cu arma tatălui său – Stiripesurse.md

El a justificat proiectul prin faptul că există ‘multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe şi în care Franţa, adesea, desfăşoară singură operaţiuni’.

UE îşi face o ‘forţă de reacţie rapidă’

El a menţionat exemplul evacuării unor persoane din Sudan anul trecut. ‘Am lansat o operaţiune la Khartoum (…), în care am instituit un pod aerian major cu (avioane) A400M, cu vapoare. S-a întâmplat că Franţa a fost practic singură’, a explicat el.

Misiunea Sagittaire, la care s-a referit Lecornu, a permis evacuarea a aproape 1.000 de persoane de peste 80 de naţionalităţi, dintre care puţin peste 200 de francezi.

Din moment ce operaţiunile de acest tip privesc numeroase state, este firesc ca povara lor, care ‘are un preţ’, să fie împărţită, a spus el.

UE îşi face o ‘forţă de reacţie rapidă’

‘Există misiuni care sunt militarizate, dar în care NATO nu are de ce să se implice şi în legătură cu care ne spunem astăzi: ‘să o facem în Europa’. Aceasta, pentru noi, înseamnă pragmatism’, a mai explicat ministrul francez.

Această forţă de reacţie rapidă, ‘de plasare în securitate a unor cetăţeni europeni, portughezi, italieni, germani, francezi, trebuie să fim capabili să o punem pe picioare foarte rapid’, a insistat el.

Declaraţiile ministrului francez survin la o zi după ce preşedintele Macron şi-a expus viziunea despre viitorul UE, referindu-se în special la domeniile apărării şi politicilor economice şi comerciale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Record de cea mai mare audiență pentru un artist. Madonna, show istoric pe plaja Copacabana

Record de cea mai mare audiență pentru un artist. Madonna, show istoric pe plaja Copacabana Regina muzicii pop a făcut un show istoric sâmbătă, în...

Actorul Will Ferrell a devenit acţionar minoritar la Leeds United

Actorul Will Ferrell a devenit acţionar minoritar la Leeds United Actorul Will Ferrell s-a alăturat echipei engleze Leeds United în calitate de acţionar minoritar, relatează...

Incendiu în jurul lacului din localitatea Dănceni, raionul Ialoveni: aproape 20 de hectare de stufăriş au ars

Incendiu în jurul lacului din localitatea Dănceni, raionul Ialoveni: aproape 20 de hectare de stufăriş au ars Un incendiu izbucnit azi dimineaţă a distus aproape...

Colet ‘surpriză’ cu destinația spre Ucraina, confiscat de funcționarii vamali

Colet 'surpriză' cu destinația spre Ucraina, confiscat de funcționarii vamali Un moldovean este cercetat de oamenii legii pentru declarare neautentică a bunurilor transmise prin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.