Un fost ofiţer al armatei germane recunoaște că a spionat în favoarea Rusiei, ‘pentru a evita o escaladare nucleară’

Publicat:

Un fost ofiţer al armatei germane recunoaște că a spionat în favoarea Rusiei, ‘pentru a evita o escaladare nucleară’

Un fost ofiţer al armatei germane a recunoscut luni că a spionat în favoarea Rusiei, explicând fapta sa prin dorinţa de a evita o escaladare nucleară în războiul din Ucraina, în prima zi a procesului său, informează AFP.

Cel pe care Parchetul federal îl desemnează simplu drept Thomas H., 54 de ani, a recunoscut în faţa tribunalului din Dusseldorf că a transmis informaţii consulatului rus din Bonn, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

“A fost rău, îmi asum”, a declarat el în faţa judecătorului.

Bărbatul lucra la acea dată, cu grad de căpitan, în principalul serviciu de IT şi logistică al Bundeswehr, însărcinat inclusiv cu gestionarea echipamentelor militare.

Acest departament, care numără circa 12.000 de angajaţi, s-a confruntat cu o creştere considerabilă a activităţii sale de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, Germania devenind al doilea furnizor de ajutor militar către Kiev, după SUA.

Thomas H. a fost arestat în august 2023 în oraşul Koblenz.

În mai 2023, suspectul “a abordat consulatul general rus de la Bonn şi ambasada rusă de la Berlin şi şi-a oferit cooperarea”, potrivit actului de acuzare al Parchetului, dat citirii la începutul audierii.

El ar fi fotografiat, în afară de fişiere informatice, documente mai vechi privind utilizarea de muniţii şi de tehnică aeronautică.

Ulterior, el a depus aceste documente într-o cutie poştală la consulatul din Bonn, alături de datele sale de contact, şi ar fi propus să procure altele. În lipsa unui răspuns, el a ar fi întreprins atunci alte contacte.

Acuzatul a recunoscut că şi-a propus serviciile în calitate de spion, însă a contestat că a predat un CD cu date tehnice sensibile, după cum îi reproşează Parchetul.

Nu era “nimic grav” în informaţiile transmise, a spus el, subliniind că a dorit pur şi simplu să demonstreze statutul său de soldat al Bundeswehr.

Fostul ofiţer, care la acea vreme luase contact şi cu partidul de extremă dreapta AfD, la care a cerut să adere, şi-a explicat fapta prin temerea sa în legătură cu o escaladare nucleară în războiul împotriva Ucrainei.

În Germania, atât extrema dreaptă, cât şi extrema stângă denunţă livrările de arme grele de către Germania spre Ucraina, pentru ca aceasta să se apere de ruşi. Acuzatul a spus că a vrut în primul rând să-şi protejeze familia.

Astfel, el ar fi avut “ideea stupidă”, după cum a spus el, de a se adresa consulatului rus, exprimându-şi nemulţumirea în creştere faţă de guvernul german al lui Olaf Scholz.

Thomas H., care s-a distanţat în mod clar de faptele sale, a dat asigurări între altele că a suferit la acea dată de probleme de concentrare şi de somn. El a legat aceste probleme de suprasolicitarea la locul de muncă şi de ceea ce el afirmă cu au fost efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

El a afirmat că intrase într-un “cerc vicios”.

Audierile ar urma să dureze până la sfârşitul lunii iunie. Fostul căpitan riscă până la zece ani de închisoare.

Anul trecut, Serviciul german de informaţii interne (Bundesnachrichtendienst, BND) a atenţionat împotriva unei intensificări a spionajului pentru Rusia, după declanşarea conflictului din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Odile Renaud-Basso rămâne preşedinta BERD

Odile Renaud-Basso rămâne preşedinta BERD Franţuzoaica Odile Renaud-Basso a fost realeasă, pentru un al doilea mandat de patru ani, în postul de preşedinte al Băncii...

MEC caută noi stagiari. Cursul este plătit și există posibilitatea de angajare

MEC caută noi stagiari. Cursul este plătit și există posibilitatea de angajare Ministerul Educației și Cercetării (MEC) este în căutarea noilor beneficiari ai programului de...

VIDEO Parada de modă a casei Victoria’s Secret revine în toamnă după o pauză de şase ani

VIDEO Parada de modă a casei Victoria's Secret revine în toamnă după o pauză de şase ani Celebra paradă anuală a casei de modă Victoria's...

Dezinformarea se intensifică înaintea alegerilor europene din iunie

Dezinformarea se intensifică înaintea alegerilor europene din iunie Dezinformarea este considerată una dintre principalele ameninţări pentru democraţie, nu numai în Europa, dar şi în restul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.