Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: ‘Este mult prea lent, mult prea ezitant’

Publicat:

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: ‘Este mult prea lent, mult prea ezitant’

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen l-a criticat pe cancelarul german Olaf Scholz pentru ezitări în contextul războiului din Ucraina, transmite marţi Reuters.

Într-un interviu publicat marţi în ziarul elveţian Neue Zürcher Zeiting, Rasmussen a spus despre conflictul cu Rusia: “Avem nevoie de şefi de stat care acţionează hotărât”.


Citeşte şi: Janis Mazeiks vorbeşte despre referendumul de aderare la UE: „Vom respecta voința oamenilor” – Stiripesurse.md

Predecesorul lui Jens Stoltenberg la vârful alianţei nord-atlantice a apreciat că pe timp de război nu se poate conduce urmând opinia publică. “Avem nevoie de un guvern german mult mai hotărât. Cancelarul Scholz este mult prea lent, mult prea ezitant. Nu dă impresia de lider”, a spus el.

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: ‘Este mult prea lent, mult prea ezitant’

Şeful guvernului de la Berlin a blocat luni întregi livrarea de rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina, de teamă că ar putea fi folosite pentru a lovi ţinte din Rusia, provocând escaladarea conflictului. Chiar în cadrul executivului german au existat presiuni pentru revenirea asupra acestei poziţii, remarcă Reuters.

Nehotărârea privind armele respective, cu rază mai lungă de acţiune, constituie încă un motiv pentru care Germaniei nu i se recunoaşte suficient meritul de a fi cel mai mare susţinător financiar al Ucrainei după Statele Unite, a adăugat Rasmussen.

Fostul oficial a fost de părere că Scholz ar trebui să fie mult mai proactiv. “Nu înţeleg de ce Germania nu furnizează (rachete) Taurus”, a insistat el.

Un fost şef NATO îl critică dur pe Olaf Scholz: ‘Este mult prea lent, mult prea ezitant’

Rasmussen a mai afirmat că Europa trebuie să treacă la o economie de război şi să asigure Ucrainei toate armele necesare şi a adăugat un avertisment: “Trebuie să ne dăm seama în sfârşit de gravitatea situaţiei. (Preşedintele rus Vladimir) Putin nu va renunţa, în special nu înainte de alegerile din SUA”.

El a pledat pentru invitarea Ucrainei să adere la NATO cât mai curând posibil, deşi a recunoscut că nu ştie dacă asta se va întâmpla la summitul din iulie al alianţei.

Legat de decizia respectivă, Rasmussen a menţionat: “Aş dori să contrazic argumentul că este imposibil de iniţiat un proces de aderare atât timp cât Ucraina este încă în război”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ar fi fost violată și lovită la cap. Cauza preliminară a morții gravidei din Orhei

Ar fi fost violată și lovită la cap. Cauza preliminară a morții gravidei din Orhei Tânăra gravidă din Orhei care a fost găsită moartă...

Numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat

Numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat Începând cu această lună, numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat, de la 46...

Ilie Ceban s-a întâlnit cu viceprimarul orașului Cluj Napoca

Ilie Ceban s-a întâlnit cu viceprimarul orașului Cluj Napoca Viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban, a avut o întâlnire cu viceprimarul orașului Cluj Napoca, Dan Ștefan Tarcea,...

Înscrierea în clasa I: În unele instituții nu mai sunt locuri

Înscrierea în clasa I: În unele instituții nu mai sunt locuri Până la această oră, din cele 10 409 locuri planificate pentru elevii de clasa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.