Un nou decret al lui Trump privind ieftinirea medicamentelor în SUA afectează pe bursă mari companii europene

Publicat:

Valoarea acţiunilor unei serii de nume mari europene din sectorul farmaceutic s-a depreciat luni pe bursă, după ce preşedintele american Donald Trump a semnat un decret vizând ieftinirea anumitor medicamente în Statele Unite, relatează Reuters, potrivit news.ro .

indicele european Stoxx din sector a pierdut 0,43% către ora 9.40 GMT (12.40, ora României), însă indicele Stoxx 600 a rămas neschimbat.


Citește și : NATO desfăşoară exerciţii de amploare la graniţa cu Belarus

Între companiile mari incluse în indice, acţiunile GlaxoSmithKline s-au depreciat cu 0,93%, ale Sanofi cu 0,75%, ale Roche cu 0,38%, iar ale Bayer cu 0,52%.

Decretul semnat duminică de către Trump, cu 50 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale, lărgeşte la o serie de medicamente prescrise cu reţetă aplicarea clauzei ”naţiunii celei mai favorizate”, aplicată începând din iulie altor categorii.

Această clauză permite alinierea preţului de vânzare cu cel mai mic preţ din marile ţări industrializate.

Textul ocoleşte interdicţia impusă Medicare – un program federal de asigurare de sănătate a persoanelor în vârstă, de a negocia preţul pe care le plăteşte laboratoarelor.

Citește și : Teheranul cere puterilor străine să nu se bage în cazul Afkari

Principala federaţie americană din sectorul farmaceutic – “Pharmaceutical Research and Manufacturers of America” – a denunţat această iniţiativă a Casei Albe, evocând ”un atac iresponsabil asupa întreprinderilor care muncesc zi şi noapte pentru a lupta împotriva covid-19”.

Potrivit unor analişti financiari, sectorul farmaceutic mondial realizează peste 60% din profit numai pe piaţa americană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta keto poate avea efecte negative, avertizează experții

Dieta keto poate avea efecte negative, avertizează experții Dieta săracă în carbohidrați, care promite să vă ajute să slăbiți fără efort, prin simpla eliminare a...

Planeta Saturn a ‘lansat’ o cometă în afara sistemului solar. Obiectul călătorește cu viteze de peste 10.000 de km/h

Planeta Saturn a 'lansat' o cometă în afara sistemului solar. Obiectul călătorește cu viteze de peste 10.000 de km/h Astronomii cred că au descoperit o...

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce indică studiile Studiile arată că, în medie, femeile au nevoie de aproximativ 11...

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua decofeinizată periculoasă pentru sănătate sau nu? Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, reprezintă o alternativă gustoasă la cafeaua...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.