Un nou studiu dezvăluie secretele ascunse ale prafului stelar din supernove

Publicat:

Un nou studiu dezvăluie secretele ascunse ale prafului stelar din supernove

Un proiect de cercetare coordonat de Universitatea Curtin din Australia a descoperit recent o particulă rară de praf prinsă într-un vechi meteorit care a fost format de o altă stea decât Soarele, informează Xinhua.

Descoperirea a fost făcută de autoarea principală a studiului, Nicole Nevill, şi de colegii ei în timpul studiilor sale de doctorat la universitatea australiană. În prezent, Nicole Nevill lucrează la Lunar and Planetary Science Institute din Statele Unite, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

Meteoriţii sunt roci spaţiale care cad pe suprafaţa Pământului, furnizând mostre de materie de pe alte planete, asteroizi şi, eventual, comete din Sistemul Solar, însă unii dintre ei pot conţine particule minuscule care provin din alte stele născute cu mult înaintea Soarelui.

Potrivit studiului publicat în Astrophysical Journal, Nicole Nevill a folosit tomografia cu sondă atomică pentru a analiza un condrit carbonatat colectat din regiunea Allan Hills din Antarctica şi pentru a reconstrui chimia sa la scară atomică, dezvăluind informaţiile ascunse în interiorul acestuia.

Într-un comunicat de presă publicat joi, Nicole Nevill a precizat că particula descoperită de echipa sa prezintă un raport de izotopi de magneziu care este “diferit de orice altceva din sistemul nostru solar”.

“Cel mai extrem raport izotopic al magneziului din studiile anterioare ale granulelor presolare era de aproximativ 1.200. Granula din studiul nostru are o valoare de 3.025, care este cea mai mare valoare descoperită vreodată”, a precizat cercetătoarea.

“Acest raport izotopic excepţional de ridicat poate fi explicat doar prin formarea particulei într-un tip de stea recent descoperit – o supernovă care arde hidrogen”, a adăugat ea.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

David Saxey, coautor al studiului şi cercetător principal la Universitatea Curtin, a subliniat că noul studiu deschide noi perspective asupra felului în care oamenii înţeleg Universul, depăşind limitele atât ale tehnicilor analitice, cât şi ale modelelor astrofizice.

“Tomografia cu sondă atomică ne-a oferit un întreg nivel de detalii la care nu am putut avea acces în studiile anterioare”, a declarat David Saxey.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată O palestiniancă a atacat cu...

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate în doar o săptămână

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate  în doar o săptămână În ultima săptămână, specialiștii în dezinformare de la Guvern...

Acord Rusia-Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război

Acord Rusia-Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război Rusia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.