Un stimulator pentru creier a ajutat o femeie cu depresie paralizantă

Publicat:

Un stimulator pentru creier a ajutat o femeie cu depresie paralizantă

Emily Hollenbeck a trăit cu o depresie profundă și recurentă pe care o asemăna cu o gaură neagră, în care gravitația era atât de puternică și membrele atât de grele încât abia se putea mișca. Ea știa că boala o poate ucide. Ambii ei părinți își luaseră viața.

Emily era dispusă să încerce ceva extrem: să i se implanteze electrozi în creier ca parte a unei terapii experimentale, potrivit AP.


Cercetătorii spun că tratamentul – numit stimulare cerebrală profundă sau DBS – ar putea ajuta în cele din urmă mulți dintre cei aproape 3 milioane de americani ca ea cu depresie care rezistă la alte tratamente. Acest tratament este aprobat pentru afecțiuni precum boala Parkinson și epilepsia, iar mulți medici și pacienți speră că va deveni în curând disponibil pe scară mai largă pentru depresie, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Tratamentul oferă pacienților impulsuri electrice specifice, la fel ca un stimulator cardiac, dar pentru creier. Un număr tot mai mare de cercetări recente sunt promițătoare, iar altele sunt în curs de desfășurare – deși două studii de amploare care nu au arătat niciun avantaj al utilizării DBS pentru depresie au oprit temporar progresul, iar unii oameni de știință continuă să își exprime îngrijorarea.

Între timp, Food and Drug Administration a fost de acord să accelereze examinarea cererii Laboratoarelor Abbott de a utiliza dispozitivele sale DBS pentru depresia rezistentă la tratament.

„La început am fost uimit, pentru că conceptul pare atât de intens. Ca și cum ar fi o operație pe creier. Ai fire încorporate în creier”, a declarat Hollenbeck, care face parte din cercetările în curs de desfășurare la Mount Sinai West. „Dar am simțit, de asemenea, că în acel moment am încercat totul și eram disperată după un răspuns”.

Hollenbeck a suferit de simptome de depresie în copilărie, crescând în sărăcie și ocazional fără adăpost. Dar primul ei atac major a avut loc în facultate, după sinuciderea tatălui ei, în 2009. O alta a lovit în timpul unui stagiu Teach for America, lăsând-o aproape imobilizată și îngrijorată că își va pierde locul de muncă la clasă și se va scufunda din nou în sărăcie. A ajuns la spital.

„Am sfârșit prin a avea un fel de tipar cu intermitențe”, a spus ea. După ce a răspuns la medicamente pentru o vreme, a avut o recidivă.

A reușit să obțină un doctorat în psihologie, chiar și după ce și-a pierdut mama în ultimul an de facultate. Dar gaura neagră se întorcea mereu să o tragă înăuntru. Uneori, a spus ea, s-a gândit să își pună capăt zilelor.

Ea a spus că epuizase toate opțiunile, inclusiv terapia electroconvulsivă, când un medic i-a spus despre DBS în urmă cu trei ani.

„Nimic altceva nu funcționa”, a spus ea.

Ea a devenit una dintre cele câteva sute de persoane tratate cu DBS pentru depresie.

Hollenbeck a suferit operația pe creier în timp ce era sedată, dar trează. Dr. Brian Kopell, care conduce Centrul de Neuromodulare de la Mount Sinai, a plasat electrozi metalici subțiri într-o regiune a creierului ei numită cortexul cingular subcallosal, care reglează comportamentul emoțional și este implicat în sentimentele de tristețe. Electrozii sunt conectați printr-un fir intern la un dispozitiv plasat sub piele în pieptul ei, care controlează cantitatea de stimulare electrică și furnizează impulsuri constante de joasă tensiune. Hollenbeck îl numește „Prozac continuu”.

Medicii spun că stimularea ajută deoarece electricitatea vorbește limba creierului. Neuronii comunică folosind semnale electrice și chimice.

În creierele normale, a spus Kopell, activitatea electrică reverberează nestingherită în toate zonele, într-un fel de dans. În cazul depresiei, dansatorii se blochează în circuitele emoționale ale creierului. DBS pare să „dezlipească circuitul”, a spus el, permițând creierului să facă ceea ce ar face în mod normal.

Hollenbeck a spus că efectul a fost aproape imediat. „În prima zi după operație, a început să simtă o ridicare a acelei stări negative, a greutății”, a declarat psihiatrul ei, Dr. Martijn Figee. „Îmi amintesc că mi-a spus că a putut să se bucure de mâncare vietnameză la pachet pentru prima dată după ani de zile și să guste cu adevărat mâncarea. A început să își decoreze casa, care fusese complet goală de când se mutase la New York”.

Dar au urmat și eșecuri. Studiile de amploare lansate cu mai mult de o duzină de ani în urmă nu au arătat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește ratele de răspuns pentru grupurile tratate și netratate. Dr. Katherine Scangos, psihiatru la Universitatea din California, San Francisco, care cercetează, de asemenea, DBS și depresia, a citat câteva motive: Tratamentul nu a fost personalizat, iar cercetătorii au analizat rezultatele pe o perioadă de câteva săptămâni.

Unele cercetări ulterioare au arătat că pacienții cu depresie au avut o ameliorare stabilă și pe termen lung în urma DBS, atunci când au fost observate pe parcursul anilor. În general, pe diferite ținte cerebrale, DBS pentru depresie este asociat cu rate medii de răspuns de 60%, a declarat un studiu 2022.

Tratamentele testate de diferite echipe sunt mult mai adaptate la indivizi în prezent. Echipa de la Mount Sinai este una dintre cele mai proeminente care cercetează DBS pentru depresie în SUA. Acolo, un expert în neuroimagistică folosește imagini ale creierului pentru a localiza locul exact în care Kopell trebuie să plaseze electrozii.

„Avem un șablon, o schiță a locului exact unde vom merge”, a declarat Mayberg, un pionier în cercetarea DBS și director fondator al The Nash Family Center for Advanced Circuit Therapeutics de la Mount Sinai. „Creierul fiecăruia este puțin diferit, la fel cum ochii oamenilor sunt puțin mai depărtați sau nasul este puțin mai mare sau mai mic”.

Alte echipe de cercetare adaptează, de asemenea, tratamentul în funcție de pacienți, deși metodele lor sunt ușor diferite. Scangos și colegii săi studiază diferite ținte din creier și furnizează stimularea doar atunci când este nevoie pentru simptome severe. Ea a spus că cea mai bună terapie ar putea sfârși prin a fi o combinație de abordări.

În timp ce echipele continuă să lucreze, Abbott lansează un mare studiu clinic în acest an, înaintea unei potențiale decizii a FDA.

„Domeniul avansează destul de rapid”, a spus Scangos. „Sper că vom avea aprobarea într-un timp scurt”.

Dar unii medici sunt sceptici, subliniind potențialele complicații, cum ar fi sângerări, accidente vasculare cerebrale sau infecții după operație.

Dr. Stanley Caroff, profesor emerit de psihiatrie la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că oamenii de știință încă nu cunosc exact căile sau mecanismele din creier care produc depresia, motiv pentru care este greu de ales un loc de stimulare. De asemenea, este dificil să se selecteze pacienții potriviți pentru DBS, a spus el, și sunt disponibile tratamente aprobate și de succes pentru depresie.

„Cred că, din punct de vedere psihiatric, știința nu este acolo”, a spus el despre DBS pentru depresie.

Hollenbeck recunoaște că DBS nu a fost un leac pentru toate; ea încă ia medicamente pentru depresie și are nevoie de îngrijire continuă.

Ea a vizitat-o recent pe Mayberg în biroul ei și a discutat despre recuperare. „Nu este vorba de a fi fericit tot timpul”, i-a spus medicul. „Este vorba despre a face progrese”.

Asta este ceea ce studiază acum cercetătorii – cum să urmărească progresul.

Din când în când, ea intră în „Q-Lab” de la Mount Sinai, un mediu imersiv în care oamenii de știință fac cercetări cantitative, colectând tot felul de date, inclusiv modul în care se mișcă într-o pădure virtuală sau face cercuri în aer cu brațele. La fel ca mulți alți pacienți, ea își mișcă brațele mai repede acum că se simte mai bine.

Citește și : Air Moldova nu mai este operator aerian. AAC a revocat certificatul

Datele din înregistrări și vizite sunt combinate cu alte informații, cum ar fi evenimentele de viață, pentru a trasa cum se simte ea. Acest lucru ajută la orientarea deciziilor medicilor, cum ar fi dacă să îi mărească doza de electricitate – ceea ce au făcut o dată.

Într-o dimineață recentă, Hollenbeck și-a mutat gulerul și și-a dat părul la o parte pentru a dezvălui cicatricile de pe piept și de pe cap de la operația DBS. Pentru ea, acestea sunt semne ale cât de departe a ajuns. Își face drum prin oraș, se plimbă în parc și merge în biblioteci, care au fost un refugiu în copilărie. Nu se mai îngrijorează că provocările normale ale vieții vor declanșa o depresie cruntă.

„Stresul este destul de extrem uneori, dar reușesc să văd și să-mi amintesc, chiar și la nivel corporal, că voi fi ”ine”, a spus ea.

„Dacă nu aș fi avut DBS, sunt destul de sigură că nu aș fi fost în viață astăzi”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premier Energy anunţă că luni, 22 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere a rețelelor electrice

Premier Energy anunţă că luni, 22 aprilie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere a rețelelor electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă...

Horoscop 22 aprilie 2024

Horoscop 22 aprilie 2024 Iată ce vă rezervă astrele pentru ziua de luni, 22 aprilie, potrivit stiripesurse.ro. Ziua de luni este una plină de momente relaxante...

Carnea artificială câștigă teren. Cârnații creați în laborator vor ieși pe piață

Carnea artificială câștigă teren. Cârnații creați în laborator vor ieși pe piață Constituiţi din 28% grăsime de porc, îmbogățită cu mazăre texturată, năut, soia și...

La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează în ture de noapte

La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează în ture de noapte Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.