Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale

Publicat:

Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat vineri că unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale din cauza dosarului împotriva liderilor israelieni şi le cere să înceteze “amestecul” şi să respecte instanţa, relatează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Procurorul şef al CPI Karim Khan a anunţat luni că a depus cereri de emitere a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al ministrului apărării Yoav Gallant, precum şi pe numele a trei lideri Hamas.


Vezi şi: VIDEO – Un restaurant s-a prăbuşit în Mallorca: Sunt mulţi morţi şi răniţi! – Stiripesurse.md

“Procurorul nu a făcut nimic mai mult decât să formuleze acuzaţii şi curtea va decide. Între timp, le cer tuturor, începând cu guvernul israelian şi unele guverne europene, să nu-i intimideze pe judecători”, a declarat Borrell pentru canalul spaniol TVE.

Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale

“Nu-i ameninţaţi, nu încercaţi să le influenţaţi deciziile, uneori cu ameninţări şi cuvinte dure”, a adăugat el.

Karim Khan i-a acuzat pe cei trei lideri Hamas de infracţiuni precum exterminare, luare de ostatici şi violenţă sexuală şi pe cei doi politicieni israelieni de infracţiuni ca exterminare, folosirea foamei ca armă şi atacarea intenţionată a civililor.

Israelul neagă că a comis crime de război în Gaza şi susţine că CPI nu are jurisdicţie în acest teritoriu, lansând un apel la statele lumii să repudieze ceea ce consideră un tribunal motivat politic. Gruparea Hamas a respins de asemenea acuzaţiile care îi vizează pe liderii săi.

Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale

Mai multe ţări au denunţat decizia procurorilor CPI de a cere arestarea unor cetăţeni israelieni, între care şi SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, care nu este membru al CPI. Ungaria a caracterizat joi cererea de emitere a mandatelor de arestare drept o “decizie politică” care discreditează CPI.

Curtea Internaţională de Justiţie, un tribunal separat care are de asemenea sediul la Haga, urmează să se pronunţe vineri asupra unei solicitări a Africii de Sud de a-i ordona Israelului să pună capăt ofensivei lansate în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza.

Într-un nou pas care a mărit izolarea diplomatică a Israelului în această săptămână, Spania, Norvegia şi Irlanda au anunţat că vor recunoaşte statul Palestina pe 28 mai, notează Reuters.

Israelul susţine că asta este echivalent cu a răsplăti Hamas pentru atacurile sale de pe 7 octombrie pe teritoriul Israelului şi că decizia va întări gruparea militantă islamistă Hamas. Borrell a respins aceste critici.

Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale

“Când se spune că acest lucru întăreşte Hamas, eu văd lucrurile cu totul invers, pentru că lumea palestiniană este divizată între o autoritate (Autoritatea Palestiniană – n.r.) pe care o recunoaştem, pe care o finanţăm, cu care avem contacte… şi o organizaţie teroristă pe care o privim ca atare”, a spus el.

Borrell susţine că şi alte ţări europene iau în considerare recunoaşterea statului palestinian, dar nu a furnizat detalii.

De asemenea, a mai spus el, să critici acţiunile guvernului israelian nu reprezintă antisemitism. “De fiecare dată când cineva ia decizia de a sprijini construcţia statului palestinian, ceva ce toată lume susţine în Europa, reacţia Israelului este de a o transforma într-un atac antisemit”, a afirmat Borrell. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Euro 2024: Federaţia Austriacă de Fotbal, şocată de un banner al fanilor cu un mesaj de extremă dreapta

Euro 2024: Federaţia Austriacă de Fotbal, şocată de un banner al fanilor cu un mesaj de extremă dreapta Federaţia Austriacă de Fotbal (ÖFB) s-a distanţat...

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi...

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis...

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia Unităţi de rachete şi artilerie ale Forţelor Armate din Belarus s-au deplasat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.