Ungaria pune pe jar blocul comunitar: Parlamentul European vrea să dea în judecată Comisia Europeană

Publicat:

Parlamentul European vrea să dea în judecată Comisia Europeană

Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia controversată de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria la sfârșitul anului trecut. Ursula von der Leyen e criticată pentru că a cedat șantajului lui Viktor Orban.

Luni, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat aproape în unanimitate – cu 16 membri pentru, unul împotrivă și nicio abținere – pentru a acționa în instanță Comisia Europeană pentru încălcarea obligației sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive, potrivit stiripesurse.ro.


“Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în privința respectării statului de drept de către Ungaria”, a declarat luni seară eurodeputatul Verzilor Daniel Freund. “Curtea de Justiție a UE a apărat întotdeauna independența instanțelor”, a adăguat el.

Citeşte şi: 10 mituri despre Recensământul Populației și Locuințelor 2024 – Stiripesurse.md

Mișcarea Comisiei juridice a PE – care este susținută inclusiv de membri ai Partidului Popular European din care face parte Ursula von der Leyen – este menită să fie “un semnal pentru președinta Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi tranzacționat pentru a face înțelegeri cu Orbán”, a spus Freund.

Parlamentul European vrea să dea în judecată Comisia Europeană

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală președintei PE, Roberta Metsola, pentru a acționa Comisia Europeană în instanță înainte de termenul limită de 25 martie.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Budapestei, bani care fuseseră anterior blocați pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului și de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta. Decizia deblocării fondurilor a fost luată cu o zi înainte de summitul UE din decembrie în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina și despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul – măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán amenința să le blocheze.

Decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacții negative din partea deputaților europeni, care au acuzat-o că a cedat șantajului lui Viktor Orban.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis...

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia

Armata belarusă a efectuat exerciţii militare neanunţate la graniţele cu Ucraina şi Polonia Unităţi de rachete şi artilerie ale Forţelor Armate din Belarus s-au deplasat...

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea Aceștia cred că noile prevederi vor ajuta la atingerea unui nou nivel în învățământ....

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.