Uniunea Europeană, pe cale să fie declasată, vrea să-şi exploateze mărimea împotriva SUA şi Chinei

Publicat:

Uniunea Europeană, pe cale să fie declasată, vrea să-şi exploateze mărimea împotriva SUA şi Chinei

Uniunea Europeană este pe cale să fie declasată de China şi Statele Unite şi este necesar să acţioneze rapid pentru a exploata deplin potenţialul pieţei sale de 450 de milioane de locuitori – un şantier pe care îl deschid joi, la Bruxelles, liderii UE, relatează AFP.

Piaţa unică are peste 30 de ani şi a ajutat la naşterea giganţilor europeni în domeniile chimiei, aeronauticii şi automobilului, însă suferă de ”unghiuri moarte” – finanţele, telecomunicaţiile, energia sau apărrarea rămân sectoare fragmentate de reglementări naţionale divergente care le afectează competitivitatea, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

”Nu este timp de pierdut, pentru că prăpastia dintre UE şi Statele Unite este tot mai mare”, lansează fostul premier italian Enrico Letta, autorul unui raport privind viitorul pieţei interne, discutat joi dimineaţa de către şefii de stat şi de guverne ai UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles.

”Problema fundamentală este evitarea fragmentărilor. Există două obstacole care sunt aici de ani şi ani de zile. Trebuie avansat (acest subiect) azi, pentru că deconectarea este aici”, avertizează Enrico Letta.

Bătrânul continent – care se află în declin demografic – pierde teren în cursa mondială a inovaţiei, indiferent că este vorba despre baterii sau inteligenţa artificală (AI).

Industria europeană este lovită de scumpirea energiei după invazia Ucrainei de către Rusia. ea cedează în faţa unei concurenţe străine care beneficiază de subvenţii masive şi reglemenări relaxate.

UE este împotmolită în stagnare. Creşterea sa economică s-a plafonat în 2023 la 0,4%, faţă de 2,5% a Statelor Unite sau 5,2% a Chinei.

”O schimbare radicală este lucrul de care avem nevoie”, a subliniat marţi fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, citat cu regularitate ca potenţial sucesor al Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene (CE) şi care urmează să prezinte în vară un raport privind competitivitatea.

Cei 27 încearcă să definească orientările strategice ale viitorului mandat de cinci ani care se deschide după alegerile europene din iunie.

”UN VOLUM FINANCIAR GIGANTIC”

”Există un volum financiar gigantic, economisirile europenilor, iar azi o parte substanţială a acestei economisiri iese din UE şi nu este imobilizată pentru a susţine inovaţia”, a subliniat preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Or UE se izbşte de un zid de investiţii.

Numai în tranziaţia ecologică şi digitală are de investit 620 de miliarde de euro pe an, potrivit CE.

Se adaugă cheltuieli militare în vederea susţinerii Ucrainei împotriva Rusiei, un efort evaluat de BCE la 75 de miliarde de euro pe an.

Uniunea pieţelor de capital este necesar să ajute la depăşirea acestui ”zid” prin canalizarea economisirilor către economia reală.

Reuniunea de joi urmează să dea un nou imbold politic acestui proiect – împotmolit de zece ani în dezbateri tehnice, pe fondul unor interese naţionale divergente.

Ţrile mici refuză să li se impună o supervizare financiară europeană amplă de către Franţa, care găzduieşte la Paris Autoritatea Pieţelor Financiare (ESMA).

Armonizarea fiscalităţii sau a dreptului familiilor constituie, până acum, bătă de cap insurmontabile.

”Trebuie să evităm să suprabirocratizăm, suprareglementăm şi supracentralizăm, aşa cum preconizează anumite state”, a subliniat premierul Luxemburgului Luc Frieden..

În ianuarie, la Davos, preşedintele francez Emmanuel Macron a a îndemnat la o mobilizare a unor fonduri publice prin intermediul unui nou împrumut comun european, după planul de relansare economică istoric în valoare de 600 de miliarde de euro, iniţiat în 2020.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Însă această ideea este respinsă de către ţările ”frugale” din nordul Europei, ca Germania, Suedia sau Olanda, care refuză să fie puse să contribuie la finanţarea nevoilor statelor din sud, mai îndatorate.

”Lucrul de care nu avem nevoie este o nouă datorie europeană comună”, reitera săptămâna trecută ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

”Subiectul nu este pe masă”, a anunţat un diplomat UE înaintea acestui summit.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Poliţia turcă a operat 210 arestări la o manifestaţie de 1 Mai, la Istanbul

Poliţia turcă a operat 210 arestări la o manifestaţie de 1 Mai, la Istanbul Poliţia turcă a arestat miercuri 210 persoane care se strânseseră pentru...

Rusia susţine că a lovit sediul Comandamentului de sud al Ucrainei

Rusia susţine că a lovit sediul Comandamentului de sud al Ucrainei Rusia a declarat miercuri că a lovit cartierul general de comandă al grupării sudice...

Stoltenberg, adevăr neplăcut despre criza în care e Ucraina: ‘Nu am livrat ceea ce am promis’

Stoltenberg, adevăr neplăcut despre criza în care e Ucraina: 'Nu am livrat ceea ce am promis' Încrederea Ucrainei în aliaţii săi din NATO "a suferit...

Orientul Mijlociu e un butoi cu pulbere, iar americanii vor să intervină decisiv: Hamas stă tare pe poziție

Orientul Mijlociu e un butoi cu pulbere, iar americanii vor să intervină decisiv: Hamas stă tare pe poziție Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.