Valentin Naumescu: R. Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina

Publicat:

Profesor român: R. Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina

Nu este o surpriză deloc faptul că Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare cu UE și că menționează implicit Ucraina și nu alt stat, a declarat Valentin Naumescu, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană ICDE România, la emisiunea „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova.

El a mai menționat nu se așteaptă „la o ședință ușoară a Consiliului European din 14-15 decembrie”. Totuși, este o perioadă de negocieri intense, mai sunt opt zile până atunci, timp în care se poate întâmpla aproape orice, susține Naumescu, potrivit radiochisinau.md.


Citeşte şi:  Maia Sandu a zburat în Turcia cu ‘low-cost’

 „În acestă fază în care ne aflăm, această, R. Moldova este la pachet cu Ucraina pentru că așa s-a făcut recomandarea de către Comisia Europeană. Este o recomandare de începere a negocierilor de aderare cu trei state, să nu uităm că este și Bosnia Herțegovina introdusă la propunerea Austriei, care este o mare avocată a integrării Balcanilor de Vest. (…) E mai complicat în opinia mea să treacă toate trei în această formă.

Eu aș fi mai degrabă de un optimism rezervat față de Consiliul European din 14-15 decembrie. Pentru mine nu este o surpriză deloc faptul că Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare și că menționează implicit Ucraina și nu alt stat”, a mai menționat Valentin Naumescu, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană ICDE România.

Profesor român: R. Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina

„Jocul aici poape fi pe termen scurt, mediu și lung. (…) Nu mă aștept deloc la o ședință ușoară a Consiliului European din 14-15 decembrie. Totuși, este o perioadă de negocieri intense, mai sunt opt zile până atunci, timp în care se poate întâmpla aproape orice. Orice soluție este posibilă încă și se negociază intens. (…)

Pe termen mediu, anii următori, eu cred că R. Moldova ar trebui să se decupleze de Ucraina. Acesta este defapt drumul cu cele mai mari șanse pentru R. Moldova. Personal, eu nu văd Ucraina în UE în următorii zece ani. Și nu este vorba aici doar de Ungaria. (…)

Citeşte şi: Fermierii sunt indignați: ‘Autoritățile recurg la mesaje false și manipulare’

Trebuie să fim lucizi și să înțelegem că există în spate un alt grup de țări care defapt gândesc cam la fel, dar care nu se exprimă pentru că deocamdată nu au poziții publice internaționale atât de clare. Însă ar exista reticențe cu siguranță la nivelul Slovaciei, Austriei, să vedem noul guvern al Olandei” a mai adăugat expertul din România.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane

Boris Pistorius ştie cum s-a produs breşa de securitate în comunicarea armatei germane Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat marţi că discuţia dintre patru...

Mai puține cazuri de gripă și COVID-19 la nivel național

Mai puține cazuri de gripă și COVID-19 la nivel național Se atestă o scădere continuă a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute, la nivel...

Igor Grosu: Lavrov nu mai e diplomat, ci purtătorul mesajelor negative ale unui criminal de război

Igor Grosu: Lavrov nu mai e diplomat, ci purtătorul mesajelor negative ale unui criminal de război Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a răspuns ministrului rus de...

Mai multe țări europene se alătură sancțiunilor împotriva celor care destabilizează Moldova

Mai multe țări europene se alătură sancțiunilor împotriva celor care destabilizează Moldova Uniunea Europeană a anunțat că țările candidate la aderarea la UE, precum și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.