Veniturile Greciei din turism au ajutat la moderarea deficitului de cont curent

Publicat:

Veniturile Greciei din turism au ajutat la moderarea deficitului de cont curent

Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează publicaţia Ekathimerini.

În perioada ianuarie-februarie 2024, veniturile Greciei din turism s-au situat la 589,7 milioane de euro, reprezentând un start dinamic al anului, cu o creştere de aproape un sfert comparativ cu perioada similară din 2023 (457,5 milioane de euro), potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Maia Sandu salută decizia CC: ‘Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun’

Conform Băncii Centrale a Greciei, sosirile vizitatorilor străini în perioada ianuarie-februarie 2024 au crescut cu 20,7% comparativ cu primele două luni din 2023, ceea ce arată că ţara îşi îndeplineşte gradual obiectivul de a deveni o destinaţie de vacanţă pe tot parcursul anului.

De asemenea, în primele două luni din acest an, deficitul de cont curent s-a îmbunătăţit uşor comparativ cu perioada similară din 2023.

În februarie, deficitul de cont curent a crescut cu 1,8 miliarde de euro, ajungând la 3,2 miliarde de euro.

În primele două luni din acest an, deficitul de cont curent a scăzut cu 41,5 milioane de euro, situându-se la 1,5 miliarde de euro.

Conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE) publicat luna aceasta, contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% – 34,3% din PIB.

Unul din trei euro câştigaţi în fiecare an de Grecia vine din turism, ceea ce demonstrează dependenţa economiei elene de acest sector.

Conform studiului, contribuţia directă a turismului este estimată la 28,5 miliarde de euro în 2023 sau 13% din PIB, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. În comparaţie, în 2022, contribuţia directă s-a situat la 23,9 miliarde de euro sau 11,6% din PIB, iar în 2019 de 23,1 miliarde de euro sau 12,6% din PIB, precizează INSETE.

Citește și : Interesele comune ale Iranului şi Israelului

Turismul rămâne orientat predominant spre export, 82,7% din venituri provenind de la vizitatorii străini.

Mai mult, sectorul a înregistrat direct în perioada de vârf – trimestrul trei din 2023 – 16,4% din forţa de muncă, iar per total, direct şi indirect, aproximativ 40% din forţa de muncă, ceea ce înseamnă că este de departe cel mai mare angajator din Grecia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Suedia prezintă un plan de sprijin energetic pentru Ucraina

Suedia prezintă un plan de sprijin energetic pentru Ucraina Suedia a dezvăluit marţi un nou plan de ajutor pentru "a garanta aprovizionarea cu energie" a...

Alți cinci candidați în Colegiile CSP sunt chemaţi la audieri publice

Alți cinci candidați în Colegiile CSP sunt chemaţi la audieri publice Cinci candidați programați pentru audieri publice în perioada 30-31 mai și-au confirmat prezența, anunță...

Două acorduri importante au fost semnate la Vilnius

Două acorduri importante au fost semnate la Vilnius Vicepremierul Mihai Popșoi, împreună cu ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, au semnat Acordurile interguvernamentale...

Chișinăul vine cu detalii despre vizita-fulger a lui Blinken în ţara noastră

Chișinăul vine cu detalii despre vizita-fulger a lui Blinken în ţara noastră Secretarul de stat american, Antony Blinken, va sosi mâine, 29 martie, la Chișinău,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.