Veniturile lunare disponibile ale populației în medie pe o persoană ajung la 5 mii de lei

Publicat:

Veniturile lunare disponibile ale populației în medie pe o persoană ajung la 5 mii de lei

Anul trecut, veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4915,6 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent. În termeni reali, cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum, veniturile populației au înregistrat o majorare cu 1,9%.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 52,5% în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2022, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică, potrivit radiochisinau.md.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Potrivit Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice, în 2023 o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,7% sau cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de anul 2022.

Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor populației cu o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 6,4% din totalul veniturilor disponibile, 6,3% revenind veniturilor obținute din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2023 acestea au reprezentat 11,1% în veniturile totale sau cu un punct procentual mai puțin comparativ cu anul 2022.

În funcție de mediul de reședință, se constată că veniturile populației din mediul urban au fost în medie cu 2299,8 lei (sau de 1,6 ori) mai mari comparativ cu veniturile populației din mediul rural.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

Potrivit BNS, cheltuielile de consum ale gospodăriilor sunt puternic marcate și de mărimea acestora, îndeosebi în cazul gospodăriilor numeroase. Dacă în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare pe o persoană au însumat 5051,4 lei, atunci pentru cele constituite din 5 persoane și mai mult aceste cheltuieli sunt de 1,6 ori mai mici (3116,8 lei). Aceeași situație se observă și în cazul gospodăriilor cu copii. O gospodărie cu numai un copil în întreținere cheltuiește în medie pe o persoană,de 1,4 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 copii și mai mult.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Marmelada, vedeta unui festival organizat în Anglia

Marmelada, vedeta unui festival organizat în Anglia În fiecare an, în luna aprilie, se desfăşoară unul dintre evenimentele cele mai excentrice din Anglia, un concurs...

Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia

Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Flacăra olimpică a plecat din Grecia spre Marsilia La ora 07.50 (ora Atenei, 06.50 la Paris), portul Pireu, acoperit...

Britney Spears şi tatăl ei au ajuns la o înţelegere în cadrul disputei lor juridice

Britney Spears şi tatăl ei au ajuns la o înţelegere în cadrul disputei lor juridice Cântăreaţa pop americană Britney Spears şi tatăl ei, Jamie Spears,...

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europene

Giorgia Meloni și-a anunțat candidatura la alegerile europene Duminică, premierul italian Giorgia Meloni a anunțat că va candida la alegerile europene din iunie, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.