Verdict aşteptat pentru cel mai temut baron al drogurilor din Olanda

Publicat:

Verdict aşteptat pentru cel mai temut baron al drogurilor din Olanda

Justiţia olandeză pronunţă marţi, după aproape şase ani, verdictul în cazul fostului cel mai căutat suspect din Olanda, presupusul lider al unui cartel al drogurilor supranumit “Mocro Maffia”, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Ridouan Taghi, în vârstă de 46 de ani şi născut în Maroc, este acuzat că a condus o organizaţie calificată ca fiind o “maşinărie de ucis bine unsă”, o reţea de crimă organizată internaţională cu rădăcinile în Benelux, vinovată potrivit acuzării de cel puţin şase crime şi patru tentative de crimă şi numită “Mocro Maffia” din cauza originii marocane a mai multor membri.


Citeşte şi: Macron NU exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina – Stiripesurse.md

Termenul desemnează de fapt un ansamblu de grupări criminale considerat unul din cei mai mari distribuitori de cocaină din Olanda.

Verdict aşteptat pentru cel mai temut baron al drogurilor din Olanda

Alţi 16 presupuşi membri ai cartelului îşi aşteaptă tot marţi verdictul şi cel puţin şase dintre suspecţi riscă închisoarea pe viaţă.

Şedinţa are loc la un tribunal de înaltă securitate, cunoscut ca “Buncărul”, în apropiere de Amsterdam.

Arestat în 2019 în Dubai, Taghi a continuat să-şi conducă reţeaua transmiţându-le mesaje unor complici din exteriorul închisorii de înaltă securitate din Olanda în care se afla, afirmă parchetul.

Procesul său, supranumit “Marengo”, este unul fără precedent în Olanda, potrivit observatorilor, fiind mobilizată armata pentru a păzi tribunalul în timpul şedinţelor, la care procurorii şi judecătorii sunt conduşi în maşini blindate.

Citeşte şi: Moldovenii ar putea merge doar cu buletinul în UE – Stiripesurse.md

Cazul a inspirat şi o platformă de streaming olandeză să realizeze un film serial purtând acelaşi nume, “Mocro Maffia”.

Parchetul cere închisoare pe viaţă împotriva lui Taghi şi a altor cinci persoane şi pedepse între cinci şi 26 de ani de închisoare pentru ceilalţi.

Crimele au fost comise între 2015 şi 2017 şi au vizat în principal indivizi bănuiţi de membrii bandei că deveniseră informatori ai poliţiei.

Acuzarea consideră o eroare asasinarea unui anume Hakim Changachi în 2017 la Utrecht. La scurt timp după aceea, unul din presupuşii membri ai reţelei, identificat ca “Nabil B.”, s-a predat poliţiei, acceptând să depună mărturie.

Verdict aşteptat pentru cel mai temut baron al drogurilor din Olanda

A urmat un nou val de violenţe care au şocat ţara: trei oameni din anturajul lui Nabil B. au fost ucişi: fratele său în 2018, avocatul său, Derk Wiersum, în 2019, şi cunoscutul jurnalist Peter R. de Vries, considerat confidentul său, în 2021.

Ridouan Taghi a negat toate acuzaţiile, susţinând că banii cheltuiţi pentru ceea ce a numit “un simulacru de proces” ar fi trebuit investiţi mai bine în educaţie, sănătate şi pregătirea poliţiei, a relatat ziarul Het Parool.

O avocată a lui Taghi, Inez Weski, a fost arestată în aprilie 2023, fiind bănuită că şi-a ajutat clientul să comunice cu lumea exterioară. Mai mulţi avocaţi numiţi ulterior au demisionat, afirmând că nu au avut timp să se pregătească, iar Taghi a decis să-şi asigure singur apărarea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un tribunal belarus a condamnat la 6 ani de închisoare o femeie care a trimis bani unei unităţi combatante în Ucraina

Un tribunal belarus a condamnat la 6 ani de închisoare o femeie care a trimis bani unei unităţi combatante în Ucraina Justiţia din Belarus a...

CEC: 12 partide nu au prezentat raportul privind gestiunea lor financiară [entru primul semestru al anului electoral 2024

CEC: 12 partide nu au prezentat raportul privind gestiunea lor financiară [entru primul semestru al anului electoral 2024 Pentru primul semestru al anului electoral 2024,...

Un bărbat s-a înecat în râul Nistru. Trupul neînsuflețit, găsit abia a doua zi

Un bărbat s-a înecat în râul Nistru. Trupul neînsuflețit, găsit abia a doua zi Pe data de 22 iulie 2024, angajații IGSU au fost solicitați...

Prognoza METEO: Cum va fi vremea miercuri

Prognoza METEO: Cum va fi vremea miercuri Pentru ziua de miercuri, 24 iulie, meteorologii au anunțat temperaturi de până la 32 °C. Conform Serviciului Hidrometeorologic...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.