Vicepreședintele CEC vorbeşte despre costurile alegerilor din toamnă
Circa 250 de milioane de lei au fost alocate pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, iar după ce Parlamentul a decis că în aceeași zi se va desfășura și referendumul constituțional, bugetul s-a extins cu încă 40 de milioane de lei, a declarat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, în cadrul unui interviu pentru Agora.
Totodată, potrivit sursei citate, pentru votul prin corespondență care se va desfășura în Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda, din buget sunt prevăzute în jur de 19 milioane de lei.
Citeşte şi: Sfârşitul unui summit NATO bântuit de vârsta lui Joe Biden – Stiripesurse.md
„Trebuie să ținem cont de faptul că cele 254 de milioane de lei sunt calculate reieșind din specificul alegerilor prezidențiale care se desfășoară în două tururi sau zile de scrutin.
Vicepreședintele CEC vorbeşte despre costurile alegerilor din toamnă
Dacă e să estimăm, atunci un exercițiul electoral național desfășurat într-o singură zi ne-ar costa în jur la 200 de milioane de lei”, a punctat Pavel Postica.
Pe 16 mai 2024, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional cu referire la parcursul european al R. Moldova. Inițiativa legislativă a fost susținută cu 56 de voturi pro. Patru deputați au votat împotrivă, iar 20 de deputați s-au abținut.
Tot atunci, Parlamentul a adoptat hotărârea care prevede că alegerile prezidențiale și referendumul vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024.
Vicepreședintele CEC vorbeşte despre costurile alegerilor din toamnă
În cadrul referendumului, cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru R. Moldova.
Anterior, magistrații Curții Constituționale au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției.