Poliţiştii fac percheziţii care vizează finanţarea ilegală a partidelor politice. Totul se plătea în ruble!
Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, au efectuat percheziții într-o cauză penală ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea de bani în proporții deosebit de mari, comise de un grup criminal organizat.
Citeşte şi: Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală în Ucraina – Stiripesurse.md
Potrivit Poliției, destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, remunerați lunar din surse tenebre, nereflectate în evidența contabilă pentru activitățile prestate în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest.
Anterior, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le erau create conturi bancare într-o bancă comercială din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina), după care, pentru activitatea în folosul partidelor și pentru coruperea electorală în cadrul alegerilor, prin intermediul aplicației ,,PSB” le erau transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care ulterior erau convertite în valută.
Poliţiştii fac percheziţii care vizează finanţarea ilegală a partidelor politice
„În prezent, transferurile de ruble se realizează prin diferite platforme financiare naționale și internaționale, suma variind între 10 000 – 155 000 ruble (echivalent a 1 800 – 27 900 MDL), după care activiștilor le este achitată doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației PSB, iar restul banilor își rețin președinții oficiilor teritoriale pentru ajutorul acordat în vederea extragerii mijloacelor bănești”, informează un comunicat emis de Poliția Republicii Moldova.
În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.
Vor urma acțiuni suplimentare de investigare pentru a stabili toate detaliile cazului, iar publicul va fi informat pe parcurs.