Viorel Chivriga: Localitățile din R.Moldova au un potențial enorm să atingă un nivel european de dezvoltare

Publicat:

Localitățile din Republica Moldova au un potențial enorm să atingă un nivel european de dezvoltare, multe dintre ele deja au reușit acest lucru.

O opinie în acest sens a fost exprimată de expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS Viitorul), Viorel Chivriga  în cadrul dezbaterii publică cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.


Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

Viorel Chivriga spune că mandatul primarilor și consilierilor noi aleși în 5 noiembrie nu va fi unul ușor, aceștia vor trebui să facă față noilor standarde și să aibă viziune de dezvoltare a fiecărui sat sau oraș.

„Noi avem 898 primării în țară și avem un număr important de consiliilocale, municipale. Ei, de fapt, sunt în epicentru acum după alegele locale. Dar ei sunt complet diferiți. Sunt persoane deja experimentate, care au discutat cu oamenii, au o percepție foarte clară cum trebuie să arăte localitatea peste un an, peste doi, peste zece. Sunt și din aceștia care știu cum trebuie să arate peste cincizeci ani. Aceștia sunt oameni care, într-adevăr, sunt la locul lor. Și sunt oameni întâmplători. Sunt foarte mulți oameni care sunt propuși la funcție cheie de anumite clanuri. Și trebuie să spunem pe șleau”, declară Viorel Chivriga.

Potrivit lui, în Republica Moldova unele sate și orașe se schimbă foarte rapid spre bine. Mai mult decât atât, spune el, „noi avem sate europene. Sunt unele sate în Republica Moldova care sunt mult mai moderne decât unele sate, de exemplu, din Ungaria, de la frontiera cu Ucraina. Deci totul e relativ. Dar sunt posibilități aici pe loc de a avansa foarte rapid datorită faptului că există experiență. Eu cunosc localități cu care am lucrat în cadrul PNUD-ului care rapid au rezolvat și probleme cheie în localități legate n anume de infrastructură. Un proiect deja realizat, asta e un pic de experiență care ajută localnicii, ajută primăria. Și dacă această experiență este preluată de o altă primărie deja face parte dintr-un lanț în care circulă experiența”, spune expertul IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

Expertul IDIS Viitorul susține că e important ca aceste proiecte să ducă la rezultate tangbile, să aibă continuitate și sustenabilitate.

„Dacă vorbim anume de europenizare, acesta nu e un proces care durează doarr o zi sau două. E nevoie permanent de discutat, de explicat, de arătat”, spune Viorel Chivriga.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment Peste 300.000 oameni participă la Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc....

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.