Zelenski a înşelat Bucureştiul?

Publicat:

Zelenski a înşelat Bucureştiul?

În octombrie, după negocierile purtate la Kiev, primul ministru român Marcel Ciolacu relata, socotind drept un mare succes, faptul că la solicitarea Bucureştiului guvernul ucrainean a promis că se va anula în Ucraina statutul independent al limbii moldoveneşti identic cu limba română, şi astfel şi comunitatea considerată până acum moldovenească va fi considerată drept românească, scrie MAGYAR NEMZET.

Libertatea publica miercuri un articol despre manualele proaspăt tipărite de editura finanţată de Cabinetul ucrainean, arătând că pe copertele acestora figurează titlul “Limba moldovenească”, respectiv “Literatura moldovenească”.


Citeşte şi: Liderul PLDM din Bălți îndeamnă la boicotarea alegerilor – Stiripesurse.md

Ambele manuale au fost destinate elevilor români care vor trece anul viitor, 2024, în clasa a V-a.

Preşedintele Asociaţiei Basarabia, care reprezintă şi interesele românilor din Ucraina, Anatol Popescu, a luat la cunoştinţă cu dezamăgire cele întâmplate.

Zelenski a înşelat Bucureştiul?

“Din păcate, în afara declaraţiilor oficiale de la Bucureşti şi Kiev nu s-a întâmplat nimic. Nici din partea Ministerului Învăţământului ucrainean, nici a guvernului sau a legislativului ucrainean nu a apărut un document oficial privind modificarea” – a declarat Popescu portalului menţionat. A adăugat de asemenea că în şcolile în care funcţionează şi clase de limba moldovenească, până la acest moment nu a sosit nicio dispoziţie referitoare la vreo modificare.

După cum a afirmat Anatol Popescu, “nimeni nu a auzit despre o decizie a puterii executive ucrainene, despre care Marcel Ciolacu a informat cu mare bucurie opinia publică imediat după şedinţa comună a celor două guverne din 18 octombrie”.

În urma convorbirilor preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de la Bucureşti, apoi celor ale premierului român de la Kiev, Bucureştiul a înţeles cu certitudine că se va realiza aşteptarea urgentată de multă vreme de România, potrivit căreia limba moldovenească, limbă practic identică cu limba română, ar trebui ştearsă de pe lista limbilor recunoscute oficial în Ucraina.

CITESTE SI

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat

Capul unei celebre rețele de hackeri a fost arestat Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun,...

Starea de urgență a fost prelungită

Hotărârea privind prelungirea stării de urgență a fost publicată Hotărârea privind prelungirea stării de urgență a fost publicată astăzi, 28 noiembrie în Monitorul Oficial. Starea de...

O maşină a luat foc într-o parcare din centrul Capitalei

O maşină a luat foc într-o parcare din centrul Capitalei Un automobil a fost cuprins de flăcări în această dimineață pe strada Constantin Vârnav din...

Trei din patru femei sunt supuse cel puțin unei forme de abuz

Trei din patru femei sunt supuse cel puțin unei forme de abuz În Republica Moldova, trei din patru fete sau femei s-au confruntat cu cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.