Zelenski denunţă un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov

Publicat:

Zelenski denunţă un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia, potrivit primelor informaţii, au fost ucise cel puţin şase persoane, relatează EFE.

“Teroriştii ruşi au profitat de faptul că Ucraina nu dispune încă de o apărare antiaeriană suficientă şi nu are o capacitate solidă de a distruge lansatoarele teroriştilor chiar acolo unde se află acestea: lângă graniţele noastre”, a scris Zelenski pe Telegram, calificând atacul drept “extrem de brutal”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Preşedintele ucrainean le-a reproşat partenerilor săi internaţionali că nu reuşesc să trimită în continuare numărul de sisteme de apărare antiaeriană pe care Ucraina îl solicită şi că aceştia – cu unele excepţii – nu permit Kievului să folosească armamentul occidental pentru a lovi obiective militare ruseşti pe teritoriul Federaţiei Ruse.

“Această slăbiciune nu este slăbiciunea noastră, ci a lumii, care în al treilea an (de război) nu îndrăzneşte să îi trateze pe terorişti exact aşa cum merită”, a declarat şeful statului ucrainean, care a cerut din nou “mai multă hotărâre” din partea “liderilor lumii” pentru a proteja Ucraina de “teroarea” rusă.

În ultimele zile, Ucraina şi-a intensificat apelurile pentru a i se permite să lovească teritoriul inamic cu armele aliaţilor săi, după ce Rusia a deschis un nou front printr-o ofensivă la 13 mai în regiunea Harkov, pe care o atacă zilnic dinspre partea sa de frontieră.

Oraşul Harkov este capitala regiunii cu acelaşi nume în nord-estul Ucrainei şi cel mai mare oraş din ţară după Kiev. Liubotin, situat în aceeaşi regiune, avea o populaţie de 20.000 de locuitori înainte de război şi se află la aproximativ 20 de kilometri vest de Harkov. Ambele se află la câţiva kilometri de graniţa cu Rusia.

Potrivit şefului administraţiei militare regionale din Harkov, Oleg Siniegubov, şase persoane au fost ucise şi alte 16 rănite în oraşul Harkov în urma atacului.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Rusia, a adăugat oficialul ucrainean, a utilizat rachete S-300 pentru a ataca oraşul, intens bombardat de forţele ruse de la sfârşitul anului 2023.

“Rachetele au lovit incinta unei tipografii” în cartierul Osnovianski, în sudul oraşului, a precizat parchetul ucrainean, citat de AFP.

La Liubotin, şase persoane au fost rănite în atacul rachete care a lovit centrul oraşului, avariind magazine, autoturisme şi provocând prejudicii unui parc, potrivit procuraturii regionale.

De la începutul acestui nou asalt, aproape 11.000 de civili au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în regiunea Harkov, a declarat joi guvernatorul Oleg Siniegubov.

La sud, în regiunea Zaporojie, un bărbat de 74 de ani a fost ucis de o lovitură de artilerie în timp ce lucra în curtea casei sale din satul Mala Tokmacika, potrivit guvernatorului acestui teritoriu, Ivan Fedorov.

Pe frontul de est, unde trupele ruse au obţinut o serie de succese tactice în faţa unei armate ucrainene lipsite de resurse, Moscova a revendicat joi preluarea sub control a satului Andriivka, în regiunea ucraineană Doneţk (est), la 10 km sud de Bahmut, un oraş cucerit de Rusia în mai 2023, după zece luni de confruntări sângeroase, potrivit AFP.

Această nouă ofensivă a Moscovei, care a extins zona de luptă, i-a obligat pe ucraineni să trimită întăriri preţioase în sectorul nord-est al frontului.

Această regiune, eliberată aproape în întregime în timpul contraofensivei ucrainene din toamna anului 2022, este vizată de luni de zile de bombardamente ruseşti devastatoare asupra zonelor rezidenţiale şi infrastructurii civile, conform AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

MAE a refuzat să permită intrarea în țară pentru o delegație de oficiali de la Kremlin. Rusia amenință: ”Ne vom aminti acest lucru!”

MAE a refuzat să permită intrarea în țară pentru o delegație de oficiali de la Kremlin. Rusia amenință: ”Ne vom aminti acest lucru!” MAE a...

Maia Sandu, la summitul din Elveția: ‘Noi toți vrem pace. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei’

Maia Sandu, la summitul din Elveția: 'Noi toți vrem pace. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei' Președinta Maia Sandu participă la Summitul pentru pace în Ucraina,...

CIO a autorizat 25 de sportivi ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

CIO a autorizat 25 de sportivi ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris Comitetul Internaţional Olimpic a dat publicităţii sâmbătă o...

Seniorii din Capitală sunt invitați la muzică și dans în parc, la o nouă ediție a „Dialogului între Generații”

Seniorii din Capitală sunt invitați la muzică și dans în parc, la o nouă ediție a „Dialogului între Generații” În weekendul 15-16 iunie seniorii din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.