Zelenski îndeamnă țările din Balcani la o cooperare privind producția de armament

Publicat:

Zelenski îndeamnă țările din Balcani la o cooperare privind producția de armament

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să obțină sprijinul Balcanilor pentru viziunea sa privind pacea în Ucraina și a promovat ideea unei producții comune de arme. El și-a susținut demersul la summitul de două zile al țărilor din sud-estul Europei care se desfășoară în Albania.

Summitul din capitala albaneză, Tirana, are loc în contextul în care Kievul încearcă îmbunătățirea capacităților sale defensive pentru a respinge forțele rusești, într-un moment în care viitorul sprijin al SUA, la doi ani de la invazia Rusiei, este neclar, notează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

“Suntem interesați de o producție comună (de arme – n.r.) cu dumneavoastră și cu toți partenerii noștri”, a declarat miercuri Zelenski în discursul său în fața delegațiilor din Albania, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Croația, Moldova și România.

“Există aproximativ 500 de companii de apărare care operează în Ucraina, fiecare dintre ele adaugă forță, dar nu este suficient pentru a câștiga împotriva lui Putin. Vedem problemele legate de aprovizionarea cu muniție, ceea ce afectează situația de pe câmpul de luptă”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a propus organizarea unui forum de apărare ucraineano-balcanic la Kiev sau într-o capitală balcanică pentru a încuraja cooperarea în domeniul armamentului.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Pe de altă parte, o declarație comună semnată de țările participante la reuniune arată că liderii acestora sunt de acord să ia parte la un summit de pace condus de ucraineni în Elveția în această primăvară pentru a discuta viziunea lui Zelenski asupra păcii.

Inițiativa de pace a lui Zelenski, care prevede o retragere militară rusă de pe întreg teritoriul ucrainean, nu a implicat Rusia în discuții până acum, fiind considerată de Moscova ca fiind un eșec.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Număr record de ‘stres termic extrem’ în Europa

Număr record de 'stres termic extrem' în Europa Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura a fost resimţită a...

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România

O femeie de 72 de ani, cetățean străin, a fost atacată de un urs în România Un echipaj SMURD a fost solicitat să intervină în...

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme”

Alaiba despre creșterea producției industriale: „E devreme să batem din palme” Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, apreciază creșterea producției industriale cu 10% estimată...

Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota

Conflict cu în centrul capitalei:  După ce doi clienți ai unui local au refuzat să plătească nota Conflict cu focuri de armă în centrul capitalei....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.