Zelenski l-a înlocuit pe comandantul forţelor speciale ale armatei, a doua oara în şase luni

Publicat:

Zelenski l-a înlocuit pe comandantul forţelor speciale ale armatei, a doua oara în şase luni

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a înlocuit joi pe comandantul forţelor speciale ale armatei, aceasta fiind a doua oară în jumătate de an când îl schimbă pe şeful unităţii care operează în teritoriile ucrainene ocupate de Moscova, relatează Reuters.

Demiterea colonelului Serhii Lupanciuk şi numirea în locul său a generalului de brigadă Oleksandr Trepak a fost anunţată prin două decrete separate publicate pe site-ul preşedintelui ucrainean, care nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Din 2014, Trepak a participat activ la operaţiunile de apărare în estul Ucrainei împotriva rebelilor separatişti susţinuţi de Rusia. El a fost implicat în conducerea operaţiunii de respingere a asaltului rusesc asupra aeroportului din Doneţk, una dintre operaţiunile majore de la acea vreme.

Lanţul de comandă al armatei ucrainene a fost schimbat la diferite niveluri din februarie, când Zelenski l-a înlocuit pe comandantul-şef, Valeri Zalujnîi, cu comandantul de atunci al forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, în cadrul unei remanieri majore.

La vremea respectivă, Zelenski a declarat că o nouă conducere militară preia controlul asupra forţelor armate, promiţând să “repornească” sistemul prin aducerea unor comandanţi cu experienţă care să înţeleagă nevoile de zi cu zi ale trupelor.

Această reorganizare a venit într-un moment de incertitudine pentru Ucraina, în condiţiile în care trupele ruse au început să avanseze în est, profitând de lipsa de personal ucrainean pe front, precum şi de stocurile de proiectile de artilerie în scădere.

De asemenea, joi, printr-un decret separat, Zelenski l-a numit din nou pe Dmitro Hereha în funcţia de comandant al forţelor de sprijin ale armatei, post din care a fost demis fără nicio explicaţie în martie.

Lupanciuk a fost numit la conducerea forţelor speciale în noiembrie trecut, după demiterea bruscă a predecesorului său în funcţie Viktor Horenko.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Demiterea lui Horenko a fost văzută la acea vreme ca un semn al unei rupturi tot mai mari între Zelenski şi comandantul său şef de atunci (Valeri Zalujnîi), care a fost concediat câteva luni mai târziu.

Forţele speciale nu au un profil public, dar se crede că au fost implicate în cele mai ambiţioase operaţiuni ale Ucrainei în zonele controlate de Rusia şi în special în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități În urma alegerilor locale noi și parțiale în cele nouă localități din Republica...

Un chiriaș a ucis gazdele – mama și fiul – cu toporul

Un chiriaș a ucis gazdele - mama și fiul -  cu toporul O crimă săvârșită cu deosebită cruzime a bulversat raionul Drochia la sfârșitul anului...

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme Deși cauzele umflării picioarelor și gleznelor sunt diverse, există cu siguranță și...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.