Zelenski: Ucraina a pierdut jumătate din producția de electricitate din cauza bombardamentelor rusești

Publicat:

Zelenski: Ucraina a pierdut jumătate din producția de electricitate din cauza bombardamentelor rusești

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării sale au dus la o înjumătăţire a producţiei de energie electrică a Ucrainei începând din iarnă, relatează AFP.

Zelenski, aflat într-o deplasare la Berlin, a declarat că livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este “răspunsul” pentru a opri Rusia şi a pune capăt invaziei.


“Atacurile ruseşti cu rachete şi drone au distrus deja o capacitate de 9 gigawaţi. Consumul maxim de energie electrică din iarna trecută a fost de 18 gigawaţi. Deci jumătate nu mai există astăzi”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, 80% din producţia de energie termică şi o treime din producţia hidroelectrică au fost distruse de loviturile ruseşti, care au vizat multe centrale electrice ucrainene în ultimele luni, după o campanie de bombardamente anul trecut, care a dus deja la întreruperi masive.

Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia că vizează instalaţiile de stocare a gazelor şi sistemele care conectează reţeaua electrică a Ucrainei la cea a UE.

“Teroarea provocată de rachete şi bombe este cea care ajută trupele ruseşti să avanseze pe teren”, a spus Zelenski.

“Atât timp cât nu privăm Rusia de posibilitatea de a teroriza Ucraina, (Vladimir) Putin nu va avea niciun interes real să caute o pace justă”, a adăugat el, dând asigurări că “apărarea aeriană este răspunsul”.

Ca urmare a atacurilor ruseşti, operatorul naţional Ukrenergo a anunţat marţi că extinde raţionalizarea energiei în toată ţara.

“Astăzi, restricţiile au fost extinse la întreaga Ucraină între orele 14:00 şi 23:00” (11:00-21:00 GMT), a precizat Ukrenergo, care organizează rotaţia întreruperilor de curent.

Cu o zi înainte, intervalul orar era cu două ore mai mic, iar compania spera că restricţiile ar putea fi limitate marţi între orele 14:00 şi 19:00.

Dar “consumul continuă să crească”, în timp ce “centralele electrice ucrainene nu sunt în măsură să producă la fel de multă energie electrică precum înainte de atacuri, din cauza daunelor considerabile pe care le-au suferit”, notează Ukrenergo.

Conform aceleiaşi surse, importurile din ţările europene nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul sistemului.

Securitatea energetică şi restabilirea reţelei electrice a Ucrainei sunt unul dintre cele zece puncte ale planului de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se va afla pe agenda summitului din Elveţia din 15-16 iunie, la care Rusia nu a fost invitată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi presei că instalaţiile electrice ale Ucrainei sunt ţinte “militare” legitime.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa, dar...

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10 Unii călători aleg un city break în funcție de...

Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski

Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Volodimir...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.