1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii: Totul a pornit din SUA!

Publicat:

1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii: Totul a pornit din SUA!

1 Mai, Ziua Muncii, este sărbătorită în mai multe țări de pe glob și în multe părți, inclusiv în R. Moldova, este zi liberă decretată prin lege. Dar ce semnificație are această zi și de unde a început totul?

Vezi şi: Proteste reprimate violent în Georgia (VIDEO)! Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc – Stiripesurse.md


Muncitorii din majoritatea țărilor industrializate sărbătoresc 1 Mai, dar la orgine stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii) au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. În acea zi, pe străzile din Chicago au ieșit în jur de 90.000 de oameni, dintre aproximativ 40.000 erau în grevă.

1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii: Totul a pornit din SUA!

Protestele au continuat și în următoarele trei zile, iar numărul manifestanților a crescut considerabil. Pe 3 mai, forțele de ordine au interveni, iar patru muncitori au fost uciși și mai mulți răniți. În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. Spre poliție a fost aruncată o bombă și 66 de polițiști au fost răniți – 7 au murit ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai mulți au decedat.

Opt dintre protestatari au fost judecați, iar asociații muncitorești din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat bani pentru apărarea acestora. Mișcarea devenise mondială. Rezultatul grevei de la Chicago și apoi din toată America s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite într-o zi la 8 ore.

Doi ani mai târziu, social–democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. În perioada care a urmat, pe 1 mai au avut loc anual demonstrații în Statele Unite, majoritatea țărilor europene, în Chile, Peru și Cuba. Dar după 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.

1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii: Totul a pornit din SUA!

Totuși, în Europa și alte țări din lume, această dată a rămas să fie Ziua Muncii, amintind de jertfa muncitorilor care și-au dat viața pentru obținerea reducerii normei orare zilnice de muncă la 8 ore.

Apoi, ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, mai multe țări din estul Europei au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai.

Ziua este, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Graceland, renumita casă a lui Elvis Presley, pare să fi scăpat la limită de licitație

Graceland, renumita casă a lui Elvis Presley, pare să fi scăpat la limită de licitație Graceland, renumita casă a lui Elvis Presley, a scăpat la...

Ambasadorul Israelului critică ONU pentru momentul de reculegere în memoria președintelui iranian

Ambasadorul Israelului critică ONU pentru momentul de reculegere în memoria președintelui iranian Ambasadorul Israelului la ONU a criticat Consiliul de Securitate pentru momentul de reculegere...

Ucraina confirmă că a distrus o navă lansatoare de rachete într-un atac asupra Crimeei

Ucraina confirmă că a distrus o navă lansatoare de rachete într-un atac asupra Crimeei Armata ucraineană a declarat marţi că a distrus ultima navă de...

Ambasada SUA de la Londra refuză să plătească o datorie de 14,6 milioane de lire sterline autorităților britanice

Ambasada SUA de la Londra refuză să plătească o datorie de 14,6 milioane de lire sterline autorităților britanice Ambasada SUA de la Londra refuză să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.