A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală: Pământuri rare, într-un vulcan străvechi din Norvegia

Publicat:

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală: Pământuri rare, într-un vulcan străvechi din Norvegia

Un vulcan străvechi din Norvegia adăposteşte cel mai mare zăcământ din Europa de elemente din categoria pământurilor rare, conform companiei miniere Rare Earths Norway, relatează miercuri Live Science, potrivit Agerpres.

Compania a publicat la 6 iunie un raport referitor la acest zăcământ, care a constatat existenţa unei cantităţi estimate la 8,8 megatone de oxizi de pământuri rare disponibili în afloriment, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit estimărilor, aproximativ 1,5 megatone din această cantitate sunt magneţi de pământuri rare, care sunt utilizaţi în turbine eoliene şi vehicule electrice.

“Estimarea resurselor subliniază potenţialul zăcământului de a fi un activ cu adevărat transformator, care poate susţine un lanţ valoric sigur al pământurilor rare pentru Europa”, a declarat într-un comunicat Alf Reistad, director executiv al Rare Earths Norway.

Zăcământul, cunoscut sub numele Fen Carbonatite Complex, este situat la sud-vest de Oslo, în apropierea lacului Norsjo.

În urmă cu aproximativ 580 de milioane de ani, complexul a fost conducta unui vulcan activ. Partea superioară a vulcanului, inactiv de mult timp, s-a erodat, expunând la suprafaţă această conductă plină de magmă, cu un diametru de aproximativ 2 kilometri (1,2 mile).

Magma s-a solidificat în carbonatite, roci bogate în minerale cu anumite forme de molecule de carbonat

Potrivit organizaţiei Rare Earths Norway, această magmă, cândva topită, conţine în prezent elemente de pământuri rare importante din punct de vedere economic, cum ar fi neodimul – un element metalic utilizat pentru fabricarea magneţilor – şi praseodimul, utilizat de asemenea în producţia de magneţi, precum şi în alte aplicaţii, cum ar fi motoare pentru aparate de zbor.

Estimarea companiei miniere se concentrează pe partea superioară a vechiului vulcan, până la 468 de metri sub nivelul mării. Potrivit comunicatului companiei, este probabil să existe depozite până la aproximativ 1.000 de metri sub nivelul mării.

Compania intenţionează să continue explorarea prin foraje

Compania intenţionează să continue explorarea prin foraje şi va construi, de asemenea, o uzină pilot în apropierea aflorimentului pentru prelucrarea minereului în elemente pure de pământuri rare.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit unui raport din 2023 al Institutului Oxford pentru Studii Energetice, aproximativ 70% din cantităţile mondiale de elemente de pământuri rare sunt extrase în China. Totodată, 90% dintre elementele de pământuri rare sunt procesate în această ţară.

Cu toate acestea, aceste 17 elemente, cruciale pentru tehnologii precum ecrane tactile şi baterii, sunt de fapt distribuite la scară largă. Ţările din întreaga lume urmăresc să îşi asigure propriile lanţuri de aprovizionare interne pentru aceste minerale. În SUA, spre exemplu, cercetătorii le caută în minele de cărbune, unde se desfăşoară deja activităţi miniere, pentru a afla dacă metalele de pământuri rare ar putea deveni următorul produs extras din aceste mine.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 13 iulie 2024

Horoscop 13 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Nativii Săgetător au parte de stabilitate pe plan familial, iar pentru Scorpioni, este...

Start pentru ‘nunta secolului’, extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă

Start pentru 'nunta secolului', extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă După celebrări care au durat luni...

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.